Linkovi

Summit G-8 okončan obećavanjem pomoći od 20 milijardi dolara siromašnim zemljama za prehrambene potrebe


Čelnici osam najmoćnijih država svijeta okončali su trodnevni summit u L'Aquilli postignuvši sporazum da se osigura 20 milijardi dolara pomoći za prehranu siromašnim zemljama. Sjedinjene Države su obećale tri milijarde i 500 milijuna dolara za trogodišnji program pomoći siromašnim zemljama za borbu protiv gladi i razvoj vlastitog poljodjeljskog sektora. Do objave ove pomoći došlo je nakon razgovora čelnika zemalja G-8 o sigurnosti prehrambenog sustava s njihovim kolegama iz afričkih zemalja.

Ocjenjujući rad summita pred novinarima, američki predsjednik Barack Obama je primijetio da su čelnici vodili "iskrene i dinamične" razgovore o pitanjima kao što je gospodarska stagnacija i klimatske promjene. Američki je predsjednik dodao da su se čelnici složili kako je puni oporavak od globalne recesije još uvijek daleko i spomenuo da je postignut dugotrajni sporazumo potrebi suradnje kako bi se obnovilo globalno gospodarstvo.

Barack Obama govorio je i o potrebi poduzimanja mjera kako bi se zaustavilo širenje nuklearnog oružja. Dodao je da su čelnici G-8 izrazili zabrinutost zbog – kako je rekao – "zapanjujućih događaja" do kojih je došlo nakon predsjedničkih izbora u Iranu i rizicima koje to predstavlja za proliferaciju nuklearnih materijala. (Nakon tiskovne konferencije i susreta s papom Benediktom u Vatikanu, predsjednik Obama odlazi u posjet Gani.

XS
SM
MD
LG