Linkovi

Web stranica tjedna: 'Dokaz - kako znamo ono što znamo'


Naš današnji 'Websajt tjedna' postavlja pitanje: kako znamo ono što znamo? Ustvari, upravo tako se i zove: 'Dokaz – kako znamo ono što znamo'. Naš vodič u kibernetskom prostoru je Rosanne Skirble.

Znanstveni muzej Exploratorium u San Franciscu postavio je web stranicu koja se bavi ulogom fizičkih dokaza u znanosti i društvu. Exploratorium predstavlja 'podrijetlo čovjeka i evoluciju' kao primjer kako znanstvenici koriste dokaze u objašnjavanju načina na koji funkcioniraju stvari u svijetu. Prema Melissi Alexander, programskoj direktorici muzeja, posjetitelji koriste jedan od pet putova za prikupljanje i analiziranje dokaza o tom slučaju.

"Promatranje ponašanja, sakupljanje pokazatelja, istraživanje odnosa, otkrivanje obrazaca i razmatranje mogućnosti – to je glavnih pet područja našeg web sajta" - kaže Melissa Alexander.

Tako, primjerice, odjeljak 'Promatranje ponašanja', postavlja znanstvena pitanja vezana uz podrijetlo čovjeka i evoluciju. "Recimo, kakvo ponašanje nas čini drugačijima od naših najbližih srodnih vrsta, pet viših primata? Koriste li naši srodnici alatke? Imaju li sposobnost izražavanja altruizma? Koliko su više ili manje inteligentni od nas? U kojoj su nam mjeri slični odnosno različiti?" - pita se naša sugovornica.

Melissa Alexander kaže da websajt nudi pomagala za odgovore na ta pitanja kroz čitavu zbirku online interaktivnih metoda: "U rasponu od lubanja prikazanih u tri dimenzije, pa do pregledavanja zubiju ili gena. Nudi se čitav niz metoda saznavanja rezultata najnovijih istraživanja koja su netom objavljena. Sam websajt povezuje sve te različite vrste znanstvenih podataka u logičnu cjelinu, pokazujući kako svaki od njih, bez obzira što potječe iz različite znanstvene discipline, pridonosi nalaženju odgovora na ta stvarno fundamentalna pitanja o podrijetlu čovjeka."

Melissa Alexander kaže da značajno mjesto na websajtu Evidence zauzimaju znanstvenici koji provode istraživanja: "To je i svojevrsna izložba koja vas vodi na autentične lokacije gdje se provode istraživanja, recimo u Institut Max Planck, u Leipzigu. Vodi vas u Afriku gdje znanstvenici proučavaju stvari na samom terenu; možete im praktički zavirivati preko ramena dok rade ili ih zapitkivati o njihovom istraživanju."

Možete vidjeti kako se vadi DNK iz kosti neandertalca, stare 38 tisuća godina, gledati u mikroskopski male karakteristike fosilnih zuba ili analizirati članak koji se priprema za objavu. Web stranica Evidence – kako kaže Melissa Alexander – dizajnirana je slično televizijskoj seriji kako bi se korisnici vraćali i gledali razne odjeljke sajta tijekom duže vremena, te tako stjecali punu sliku onako kako se ona bude popunjavala novim znanstvenim nalazima. Dakle, krenite i sami u potragu za dokazima na web stranici Evidence, na adresi www.exploratorium.edu/evidence.


XS
SM
MD
LG