Linkovi

Povjerenje u Obamu, podozrivost prema Americi - rezultati globalne ankete konzorcija World Public Opinion.org


Najnovije istraživanje javnog mnijenja, koje je među skoro 20 tisuća anketiranih u nekoliko zemalja, proveo konzorcij istraživačkih organizacija - World Public Opinion.org – utvrdilo je snažno povjerenje koje građani Kine, Rusije, Indije i Indonezije imaju prema predsjedniku Obami, ali i da mnogi od njih osjećaju da Amerika pokušava koristiti vojnu snagu kako bi nametnula svoju volju.

Na upit imaju li povjerenja u predsjednika Obamu da 'donese ispravnu odluku' kada je riječ o svjetskim zbivanjima, u prosjeku je 61 posto anketiranih reklo da imaju potpuno ili djelomično povjerenje. U svih 20 zemalja gdje je provedeno istraživanje, većina je rekla da Sjedinjene Države „…koriste prijetnju vojnom silom…" kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Čak 77 posto anketiranih doživljava Sjedinjene Države kao prijetnju.

Ukupno gledajući, stavovi su prilično raznoliki u vezi s pitanjem imaju li Sjedinjene Države pozitivnu ulogu u svijetu. Randa Slim, znanstvenica na američkom Institutu za mir, kaže da gospodin Obama treba i dalje izgrađivati svoj projekt dobre volje, otpočet tijekom govora na kairskom sveučilištu, kada se obratio muslimanskom svijetu: "Mislim da on treba postići u što kraćem roku neki uspjeh oko pitanja koja su važna za ljude u regiji, jer to može biti od ključnog značaja za njihov odnos prema vladi Sjedinjenih Država, ali i prema samim Amerikancima. Prvo pitanje je arapsko-izraelski sukob. Smatram da bi američka inicijativa o zaustavljanju izgradnje izraelskih naselja mogla biti prekretnica."

Na tržnici u Zapadnom Jeruzalemu, Izraelci i Palestinci različito reagiraju na politiku Baracka Obame. "Nakon što čuli njegov govor u Kairu mislim da je on dobar čovjek i dobar predsjednik koji će pomoći Palestincima"- kaže jedan Palestinac. "On nije sposoban predvoditi svijet, ali jeste sposoban pozvati svijet na buđenje glede općeg mira. Možda će ljudima pružiti nagovještaj da je vrijeme za mir u svijetu" - smatra jedan Izraelac.

Randa Slim kaže da gospodin Obama mora ispoštovati rokove za povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011.godine te da bi bilo dobro kada bi se sreo s raznim muslimanskim skupinama, za koje se smatra da predstavljaju glavninu islamskih vrijednosti: "Smatram da on zaista treba izravno razgovarati s ljudima iz muslimanskog svijeta o tome kako on vidi svijet, čak iako je kršćanin, kakvi su njegovi pogledi o tome da je demokracija islamsko načelo."

Steven Kull je direktor konzorcija koji je proveo studiju nazvanu „Američki globalni imidž u Obaminoj eri". On kaže: "Kako će se Sjedinjene Države nositi s islamskim strankama? Govoreći u kairu, predsjednik Obama je bio nejasan glede tog pitanja. Postoji shvaćanje da su Sjedinjene Države spremne ići protiv vlastitih demokratskih načela zato što Obamina administracija uočava da islamske stranke neće biti korisne po američku vanjsku politiku. Na takav stav se negativno gleda u muslimanskom svijetu, uključujući i Indoneziju."

Umjerenija većina u Indoneziji, oko 54 posto stanovništva, izrazila je povjerenje predsjedniku Obami glede svjetskih zbivanja. U Kini, primjerice, 55 posto ispitanika ima povjerenje u gospodina Obamu. "On je novi predsjednik, šarmantan je, mlad i čini se da je strastven i energičan"- kaže jedan ispitanik iz Kine.

Osim politike ispitanici su izrazili zabrinutost oko američke uloge u borbi protiv globalnih klimatskih promjena, a većina u 11, od 18 zemalja, ne odobrava način na koji Amerika vodi ekološku politiku.


XS
SM
MD
LG