Linkovi

G-8: Prvi dan postignut napredak u razgovorima o klimatskim promjenama


Čelnici osam vodećih industrijaliziranih zemalja svijeta započeli su danas svoj trodnevni summit u Italiji koji je u najvećoj mjeri koncentriran na ekonomska pitanja. Medijska izvješća sa summita u gradiću L'Aquila koji je u travnju bio pogođen katastrofalnim potresom, kažu da se u nacrtu zajedničke deklaracije, koja se razmatra, primjećuju neki znaci ekonomske stabilizacije, međutim, upozorava se da i dalje predstoje ozbiljni izazovi.

U istom se nacrtu izražava predanost svjetskih čelnika da se pronađe "strategija izlaska" iz posebnih i striktnih mjera koje su sad na snazi, a kako to situacija u pojedinim zemljama bude dopuštala. Na prvom danu summita zabilježen je i napredak u razgovorima o globalnom zatopljavanju. Čelnici su postigli dogovor da se postavi cilj za smanjivanje stakleničkih plinova zaindustrijske zemlje za 80 posto do 2050. godine.Postignut je i sporazum da se ograniči povećavanje globalne temperature za dva stupnja celzijeva.

Prije početka summita neki od čelnika su obišli L'Aquilu gdje su razgledali ruševine od potresa u kojem je poginulo skoro 300 osobna. Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je selo Onna, koje je skoro potpuno uništeno. Američki predsjednik Barack Obama obišao je središte L'Aquile, koja je također teško stradala u potresu i u koju još nije dopušten prilaz ni lokalnom stanovništvo jer se i dalje smatra nesigurnim za boravak. Inače prije toga, predsjednik Obama susreo se u Rimu sa svojim talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom.

Uglavnom, na dnevnom redu ovoga skupa su klimatske promjene, širenje nuklearnog oružja, glad u svijetu, trgovina, pomoć zemljama u razvoju, političke krize u Iranu i Hondurasu i etničko nasilje u kineskoj pokrajini Žinđijang. Inače, kineski predsjednik, koji je trebao sudjelovati kao promatrač na summitu, skratio je zbog nemira u toj regiji svoj boravak i vratio se u Peking. Umjesto njega u radu summita sudjelovat će visoki kineski dužnosnik Dai Bingguo.

XS
SM
MD
LG