Linkovi

Moskva: Predsjednik Obama naznačio viziju zajedničkih ciljeva SAD i Rusije


Predsjednik Barack Obama zatražio je danas od Rusa da surađuju sa Sjedinjenim Državama kako bi se riješili veliki sigurnosni i gospodarski problemi našeg vremena. U govoru koji je održao diplomcima jedne ekonomske škole u glavnom ruskom gradu predsjednik Obama iznio razloge zašto su potrebni bolji odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije.

Predsjednik je započeo svoj dan u Moskvi završavajući razgovore s ruskim čelnicima. Po prvi se put susreo s ruskim premijerom i bivšim predsjednikomVladimirom Putinom, kojeg mnogo poznavaoci prilika i dalje smatraju najmoćnijim čovjekom u zemlji. Razgovor je bio srdačan, a ton uljudan. "Možda se ne možemo složiti oko svega, ali vjerujem da možemo uspostaviti okruženje uzajamnog uvažavanja i konzultiranja koje bi poslužilo i američkom i ruskom narodu".

Nekoliko sati nakon toga predsjednik je svoje argumente za boljim odnosima iznio izravno Rusima. Za mjesto njegova govora odabrana je diplomska svečanost na Novoj ekonomskoj školi, koju su utemeljili u Moskvi nakon propasti Sovjetskog Saveza Amerikanci i Rusi s ciljem da osiguraju obrazovanje o teoriji slobodnog tržišta.

Američki je predsjednik podsjetio diplomce da se mnogo toga izmijenilo u posljednjih dvadeset godina. I opširno je govorio o tome kako Sjedinjene Države vide budućnost odnosa sa svojim bivšim neprijateljem iz Hladnog rata. "Dopustite mi na početku da budem jasan: Amerika želi snažnu, miroljubivu i prosperitetnu Rusiju. To vjerovanje je ukorijenjeno u našem štovanju ruskog naroda i zajedničkoj povijesti naših zemalja koja ide dalje od nadmetanja".

Barack Obama je dodao da je pogrešna pretpostavka kako Amerika i Rusija mogu samo postojati kao protivnici koji se nadmeću za interesne sfere. Dodao je kako je zbog toga i pozvao na novi početak u američko-ruskim odnosima i da je u tomsmislu vodio izuzetno sadržajne razgovore s ruskim predsjednikom i premijerom. Međutim, američki je predsjednik jasno dao do znanja da u potrazi za zajedničkim ciljevima, neće odustati od načela za koja vjeruje da su izuzetno važna.

Govorio je i o pitanju ljudskih prava i nacionalnom suverenitetu – temama koja su u prošlosti dovodile do napetosti između Washingtona i Kremlja. Međutim, pokušao je ublažiti ruska strahovanja glede članstva Gruzije i Ukrajine u NATO svezu, rekavši kako zapadni vojni savez želi s Rusijom suradnju, a ne sukobljavanje.

XS
SM
MD
LG