Linkovi

'Globalna čarolija Baracka Obame u Moskvi neće funkcionirati'


Moskovski dopisnik New York Timesa Clifford Levy piše da mnogi Amerikanci iz Moskve odlaze mrmljajući 'ja ove ljude uopće ne razumijem'. A zapravo, nije teško shvatiti što Ruse pokreće u posljednjih dvadesetak godina – motivira ih snažan osjećaj poniženosti nakon kraha Sovjetskog saveza. Žele da ih se ponovno poštuje kao svjetsku silu – piše novinar newyorškog lista.

'Većini Rusa ne nedostaje komunizam. Drago im je što su trgovine pune, imaju automobile i mobitele, više osobne slobode nego prije. Međutim, gubitak imperije ih i dalje boli. I zbog toga je nuklearni arsenal i dalje dio nacionalnog identiteta,a njegovo smanjivanje – osjetljiva tema' – piše u New York Timesu Clifford Levy.

Nacionalni je ponos najviše bio povrijeđen tijekom devedesetih, kada je u Kremlju bio Boris Jeljcin, a u Bijeloj kući Bill Clinton. Mnogi Rusi tvrde da je Amerika tada Rusiju prevarila – trebala joj je više pomoći ekonomski, a navodno je – tvrde u Moskvi - Jeljcinu bilo obećano i da se NATO savez neće širiti. Barack Obama je okružen ljudima iz Clintonove administracije i to mnoge u Moskvi podsjeća na poniženja iz devedesetih – piše u New York Timesu.

O istoj temi – ruskom osjećaju poniženosti – piše i vanjskopolitički komentator Washington Posta David Ignatius. Rusi ne žele surađivati na mnogim globalnim temama jer misle da Washington ne želi uvažiti njihove nacionalne interese.

No, Moskva jedino traži da Washington nešto ne učini – da odustane od protu-raketnog štita, da odustane od širenja NATO-a, da ignorira iranski nuklearni program. Washington isto tako pristupa Moskvi. Ako tako postavite odnose, oni se neće razvijati pozitivni – kaže Tom Graham iz firme Kissinger Associates.

David Ignatius iz Washington Posta kritizira predsjednika Obamu jer je u nedavnom intervjuu pohvalio predsjednika Medvjedeva ali je za Putina je rekao da 'još uvijek djelomično živi u hladnom ratu'. 'To izgleda kao miješanje u unutrašnje ruske stvari, i zakomplicirat će Obamine sastanke s oba ova političara' – smatra Ignatius. Također, savjetnik predsjednika Obame za Rusiju najavio je da na summitu neće biti pogađanja oko dva američka cilja, a to su širenje NATO-a i protu-raketna obrana. 'Tom je najavom znatno sužen dnevni red summita' – piše komentator Washington Posta.

S druge strane, Moskva ne odustaje od ideje da su Ukrajina i Gruzija u njezinoj 'sferi interesa' te da ne mogu posatti članice NATO-a iako to žele. S tim u vezi, Washington Post navodi izjavu premijera Putina koji je nedavno izjavio da će se 'Rusija ili vratiti među vodeće zemlje svijeta, ili će nestati.' 'Washington i Moskva ulaze u fazu odnosa koja je opasnija od prethodne… Globalna čarolija zvana Barack Obama u Moskvi neće funkcionirati' – piše komentator Washington Posta.

XS
SM
MD
LG