Linkovi

Zaljev Chesapeake nastoji spriječiti vlastito potonuće


Znanstvenici su prilično sigurni da ce klimatske promjene dovesti do porasta razine mora. To se zapravo već i događa, uz obale zaljeva Chesapeake, mjestani to vec mogu osjetiti. Tamara Keith izvješćuje kako postoje neki koji pokušavaju suradjivati s prirodom radje nego oduprijeti joj se.

U mjestu Woodland Beach uz zaljev Chesapeake u državi Maryland pada kisa. Tlo ovdje je tako mekano od vlage da propadate u njega. Blato je posvuda. I to je sasvim u redu, misle volonteri koji zasadjuju lokalnu vrstu trave na padinu brda. Stephen Hult je voditelj projekta obnove obale koji je naručila lokalna udruga vlasnika zemljišta putem kojeg ce se obnoviti oko 800 metara obale. A tu ima još mnogo obale koju treba obnoviti. "Obala je u nekim dijelovima od tridesetih godina erodirala 6 metara. Od godine do godine to se jedva primijeti ali ako usporedimo stare karte snimane iz zraka s novima razlika je zaista vrlo dramatična" - kaže Stephen Hult.

Tlo uz središnji dio atlantske obale polagano tone te se u kombinaciji s globalnim porastom razine mora erozija ubrzava. Hult kaže da mjesta u zaljevu Chesapeake pokušavaju na plaže vratiti kamenje, zemlju i travu koja bi držala tlo na mjestu. To je relativno nov pristup, prirodniji način borbe s problemom erozije obale. Takva obala je poput plimskih močvara koje su ovdje postojale prije nego sto su vlasnici započeli s izgradnjom zidova prema moru.

Jana Davis iz Zaklade za očuvanje zaljeva Chesapeake, jedne od organizacija koja financira ovu obnovu obale. Davis takodjer i živi ovdje.

"To je krasna alternativa koja pruža ne samo dobru zaštita obale vec istovremeno sluzi kao važno biološko stanište za razliku od zidova. Dobro je to za biljni i životinjski svijet, te prilagodljivo porastu razine mora. Ako na primjer razina mora poraste pola metra močvara se može povuci u unutrašnjost, a ukoliko je tu zid očito nema nikakvog pomicanja" - kaže Jana Davis.

Ali većina ljudi koja ima izgradjene zidove ne prihvaćaju taj argument. Oni žele zaštititi svoju imovinu od potonuća zemlje i podizanja razine vode, i mnogi od njih ne misle da hrpa stijena i trava tu može pomoći. No Kevin Smith, načelnik službe obnove pri Odjelu za prirodne resurse države Maryland, inzistira da je ovaj pristup učinkovit, te dugoročno on će biti održiviji i fleksibilniji nego zidovi koji će s vremenom izgubiti bitku protiv konstantnog udaranja valove i plime mora čija se razina stalno podiže.

XS
SM
MD
LG