Linkovi

Susret Putin-Obama, novi test za obnovljene američko-ruske odnose


Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama danas se sastaje s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Dvojica će čelnika doručkovati u Putinovom domu, izvan Moskve. Ovaj susret predstavlja još jedan test američko-ruskih odnosa. Washington je posljednjih mjeseci naglašavao da bi želio da se odnosi vrate na početne pozicije, negdje otprilike gdje su bili prije osam godina, prije administracije Obamina prethodnika, predsjednika Georgea Busha.

Predsjednik Obama je prije polaska na moskovski summit Vladimira Putina opisao kao 'političara koji se ponaša na hladnoratovski način' dok je svog kolegu Dmitrija Medvjedeva hvalio.

Sjedinjene Države i Rusija potpisale su jučer u Moskvi sporazum kojim se obje zemlje obvezuju da će smanjiti broj strateških oružja i sustava za njihovo lansiranje. Sporazum koji su potpisali predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev upućuje pregovarače da zaključe sporazum koji bi trebao zamijeniti Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja koji istječe u prosincu.

Novi sporazum predviđa smanjivanje broja bojevih glava s 2200 na negdje između 1500 i 1675, a broj sustava za njihovo lansiranje sa 1600 na negdje između 550 i 1100. Predsjednik Obama naglasio je važnost smanjivanja strateškog naoružanja, rekavši kako Sjedinjene Države i Rusija, kao dvije glavne nuklearne sile, moraju poslužiti kao primjer. Ruski predsjednik Medvjedev rekao je da je na razgovorima pokriven cijeli niz pitanja i nazvao ih je korisnim, otvorenim i iskrenima.

Predsjednik Obama je rekao da se govorilo i o nuklearnim ambicijama drugih zemalja. "I dok se držimo svojih obveza, moramo osigurati i da se druge zemlje drže svojih. U tom smislu danas smo imali konstruktivne razgovore o Sjevernoj Koreji i Iranu. Sjeverna Koreja je odustala od svojih obveza i prekršila međunarodne zakone i stoga izražavam zadovoljstvo da se Rusija priključila ostalima u Vijeću sigurnosti u usvajanje rezolucije kojom se traži poduzimanje oštrih koraka kako bi se zaustavio sjevernokorejski nuklearni program".


Dvije zemlje danas su potpisale i sporazum kojim se dopušta Sjedinjenim Državama da koriste ruski zračni prostor za prebacivanje vojnika i opreme za Afganistan. Danas potpisanim sporazumom dopušta se do četiri tisuće i 500 letova godišnje, odnosno 12 dnevno. Viši američki dužnosnici kažu da Rusija za te letove neće naplaćivati tranzitne pristojbe, te da se oni neće zaustavljati na ruskom teritoriju.


Danas su Sjedinjene Države i Rusija postigle sporazum o nastavku rada zajedničke komisije koja treba pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Korejskog rata, Vijetnamskog i rata u Afganistanu.U tom smislu danas su u Moskvi izaslanstva izmijenila memorandume. Komisija je osnovana 1996, ali se Rusija iz nje povukla 2006. godine zbog američkog plana o proturaketnom štitu.

XS
SM
MD
LG