Linkovi

Iran: optužbe protiv Mousavija za 'izdaju' po nalogu SAD


Vodeći iranski dnevni list poziva da se reformističkom predsjedničkom kandidatu Miru Hosseinu Mousaviju sudi zbog izdaje. U uredničkom komentaru lista Kayhan, gospodina Mousavija se optužuje da je potaknuo postizborne nerede po nalogu Sjedinjenih Država nakon što je doživio poraz na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima.

U istom članku – iz pera tvrdolinijaškog klerika bliskog iranskom vrhovnom čelniku – poziva se da se sudi za izdaju i bivšem iranskom predsjedniku, vodećem reformistu Mohammadu Khatamiju. Gospodin Khatami je optužio iranske čelnike za 'puč' protiv demokracije zbog podrške ponovnom izboru predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

U međuvremenu, odvjetnik nekolicine bivših visokih dužnosnika, iz vremena predsjedničkog mandata gospodina Khatamija, kaže da su protiv njih podignute optužnice za 'djelovanje protiv nacionalne sigurnosti'. Među optuženima su bivši dopredsjednik Mohammad Ali Abtahi, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova i bivši glasnogovornik vlade.

Iranska državna televizija objavila je u subotu da je 35 ljudi uhićeno u sjevernoj iranskoj pokrajini Mazandaran pod optužbom da su bili među čelnicima prosvjeda.

XS
SM
MD
LG