Linkovi

Amerika slavi 233. rođendan


Današnji američki blagdan Dan neovisnosti protječe slavljenički diljem zemlje, s paradama, koncertima i vatrometima. Premda su mnogi gradovi i manja mjesta morali dramatično smanjiti proslave zbog ekonomske krize, neki veliki gradovi navečer održavaju spektakularne vatromete. Posebice su po tome poznati Washington i New York. Za Amerikance, usprkos krize i štednje, ovo je i danas, kao i svake godine, vrlo veseo blagdan, s barbekjuima i zabavama u krugu obitelji i prijatelja.

Dan neovisnosti patriotski je blagdan u Sjedinjenim Državama. Na taj dan, 1776., utemeljitelji nacije potpisali su Deklaraciju neovisnosti od Britanije. Za mnoge, danas taj dan znači odmor od posla, odnosno vrijeme koje se provodi s obitelji i prijateljima.

"Znam da je to proslava Dana neovisnosti, 4. srpnja, 1776. do 1778., ili tako nekako … Ben Franklin i sve to … ali, nakon više od dvjesto godina, to se pretvorilo u jedan sjajan dan za uživanje u prirodi, za gledanje vatrometa, pozdrav zastavi," kaže jedan građanin na washingtonskom Nacionalnom Mallu, u očekivanju svečanog koncerta i vatrometa.

"Za nas je to dan posvećen obitelji. Obično odlazimo na kampiranje na Devil's Lake, u Wisconsinu, ali ove godine sudjelovat ćemo u paradi," kažu članovi jedne od obitelji koji održava piknik na Mallu.

No, za mnoge, prava poslastica proslave u Washingtonu dolazi tek kad padne mrak. Točno, gledanje vatrometa!

Vatromet je neizostavni dio proslave Četvrtog srpnja od 1777., kada su stanovnici Philadelphije slavili krijesovima, pucanjem iz pušaka i paljenjem baruta. Danas, mnogi građani uživaju u pripremi vlastitih malih vatrometa prskalicama i petardama u svojoj ulici, ali vrlo je jaka i tradicija velikih vatrometa sa spektakularnim pirotehničkim napravama, poput onog u Washingtonu i New Yorku.

Za neke, ovaj je praznik više od samog veselja. "Pokušavamo to napraviti tako da blagdan nije samo barbekju i zabava, nego da se sjetimo povijesnog značaja tog dana," kaže nam jedna žena, čija obitelj također provodi današnji dan na washingtonskom Nacionalnom Mallu.

XS
SM
MD
LG