Linkovi

Ruske kockarnice sele u Crnu Goru


Poslovni časopis Forbes piše da je najdraža destinacija ruskih kockarnica na Balkanu Crna Gora, koji ovaj list naziva 'rajem za ruske perače novca'. Operater desetina kockarnica u Moskvi i Petrogradu, firma Korston Group, potrpala je sve svoje kockarske stolove i aparate s igrama na sreću u kamione i pravac – hotel Kraljica Crne Gore u Bečićima na jadranskoj obali.

Crna Gora je Monte Carlo Balkana – kaže financijski direktor ove ruske firme.

Rusima odgovara i politička stabilnost Crne Gore – njezin predsjednik je na vlasti već gotovo 20 godina, iako su je u Italiji protiv njega vođena istraga zbog umiješanosti u šverc cigaretama.

'U Crnoj Gori je vrlo lako poslovati. Svako svakog zna, a sudstvo slabo funkcionira' – kaže analitičarka iz organizacije Control Risks Group.

Američko Državno tajništvo je prije dvije godine upozorilo da lokalne vlasti nisu ekipirane za istragu o pranju novca, putem crnogorskog tržišta nekretnina – od strane ruskih firmi i pojedinaca.

Dnevnik Los Angeles Times piše da je do prekjučer – kada su u Rusiji bile zatvorene sve kockarnice i saloni s igrama na sreću – u toj zemlji bilo oko 170 kasina.

Vlada premijera Vladimira Putina želi da se kockanje izolira u četiri pogranične zone, na granicama s Kinom i Sjevernom Korejom odnosno Poljskom – što bi, primjećuje losanđeleski dnevnik – trebalo nalikovati američkom Las Vegasu.

Međutim, prometnice u Rusiji su vrlo loše, a unutrašnji avionski promet još uvijek vrlo skup, tako da je bogatijim Rusima jeftinije da odu čarter letom u, recimo, Crnu Goru, nego da lete u polarna područja Sibira, gdje se kockarnice i sva popratna infrastruktura tek trebaju izgraditi.

Inače, samo u Moskvi prekjučer je zatvoreno 38 kockarnica te oko 500 objekata s automatima s igrama na sreću.

Ruska udruga operatera igara na sreću tvrdi da će državna blagajna izgubiti oko dvije milijarde dolara, koliko je ova grana plaćala na ime poreza,a daće posao izgubiti oko 350 tisuća ljudi.

Dopisnica Los Angeles Timesa iz Moskve razgovarala je s jednom konobaricom u jednom moskovskom casinu, koja kaže da je na dan zaradila i po tisuću dolara samo u napojnicama. Kaže da nikad više neće naći tako dobar posao, a da će – s druge strane – morati tajiti da je radila u kockarnici, jer ih većina Rusa povezuje s kriminalom.


XS
SM
MD
LG