Linkovi

Neuposlenost u SAD i Europi - 9,5 posto


Neuposlenost je porasla i u Americi i u Europi, sa, u Sjedinjenim Državama, najvišom stopom u 26 godina. Prema izvješću američkog ministarstva rada, američko je gospodarstvo u lipnju izgubilo neto 467 tisuća radnih mjesta, što je stopu neuposlenosti podiglo na 9,5 posto. Ista stropa neuposlenosti je i u 16 zemalja euro-zone. Bez posla je u Sjedinjenim Državama 14 milijuna i 700 tisuća ljudi, od kojih gotovo trećina dulje od šest mjeseci.

U intervjuu agenciji Associated Press, predsjednik Barack Obama kaže da je njegova administracija pomogla u stabiliziranju financijskih tržišta, ali da je on još uvijek 'jako zabrinut' zbog neuposlenosti. Čelnica Združenog ekonomskog odbora u američkom Kongresu Carolyn Maloney kaže da su najgori gubici radnih mjesta 'iza nas', ali da je tržište rada 'i dalje slabo'.

Neki drugi ekonomski pokazatelji nedavno su se malo poboljšali, ili u najmanju ruku opadaju sporijom brzinom. Recimo, broj građana koji se prijavljuju za pomoć nezaposlenima lagano se smanjio prošli tjedan, za 16 tisuća na ukupno 614 tisuća. Isto tako, narudžbe američkim tvornicama povećale su se za najveći iznos u godini dana, 1,2 posto. No, ekonomisti kažu da tržište rada zaostaje za drugim sektorima jer poslodavci žele vidjeti jače znakove ekonomskog rasta prije nego što ponovno počnu upošljavati.

XS
SM
MD
LG