Linkovi

Freedom House: 2008. je bila 'crna godina' za 18 od 29 bivših komunističkih zemalja


Američka nevladina organizacija Freedom House objavila je izvješće o stanju demokracije u bivšim komunističkim državama Istočne Europe i Srednje Azije. Prema njemu, u 18 od tih 29 država zabilježeno je nazadovanje u demokratskom razvoju.

Vlasti sve češće ograničavaju građanska prava a neovisnost sudstva sve je slabija – navodi se u izvješću Freedom House, ne-vladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu koja prati demokratski razvoj širom svijeta.

Za Rusiju, Freedom House kaže da je ta zemlja 'konsolidirala svoj autoritarni režim'. Posebno se kritiziraju predsjednički izbori na kojima je – bez značajnije konkurencije – prevladao izabranik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev. Pro-demokratske revolucije u Kirgistanu, Gruziji i Ukrajini su nakon izvjesnog vremena počele gubiti zamah te su manje-više iznevjerile obećanja u vezi s reformama sistema – kaže se u izvješću Freedom House-a.

Rijetka 'svjetla točka' post-komunizma je – prema organizaciji Freedom House – Kosovo, gdje su Ujedinjeni narodi lokalnim vlastima predali većinu upravnih ovlasti.

Direktor odjela Freedom House-a za Europu Vladimir Shkolnikov izjavio je da će s pogoršanjem ekonomske situacije vlade u mnogim bivšim komunističkim zemljama vjerojatno pojačati represiju, a ignorirati započete reforme.


XS
SM
MD
LG