Linkovi

Al Franken - brana protiv republikanskog filibustera?


Minnesota je konačno dobila svog drugog senatora u Washingtonu, a Demokratska stranka 60 glas u Senatu Sjedinjenih Država – piše o dnevnik Washington Post. Vrhovni sud Minnesote jednoglasno je presudio da je – nakon više od šest mjeseci dugih provjera glasačkih listića – pobijedio kandidat Demokratske stranke, glumac i satiričar Al Franken. Bijeloj kući sada bi trebalo biti lakše 'progurati' kroz Kongres svoje zakonske prijedloge, primjerice reformu zdravstvenog osiguranja ili zakon o smanjenju emisije stakleničkih plinova. Naime, sa 60 glasova može se izbjeći takozvani filibuster, kojim oporba može blokirati zakonodavne inicijative većine - piše Washington Post.

Međutim, glasovi senatori nisu zajamčeni – piše Miami Herald s Floride. Senatori su naime prilično neovisni. Al Franken je jučer – netom što je njegov izbor konačno potvrđen - izjavio da 'ne odlazi u Washington kao 60. demokrat, već kao drugi senator iz Minnesote'. Uz to, dvojica demokrata prilično su bolesni i često izostaju s glasanja – jedan od njih je Ted Kennedy koji boluje od raka. Demokratsku većinu također čine i dva neovisna senatora – Bernie Sanders iz Vermonta, jedini deklarirani socijalist u Kongresu Sjedinjenih Država, te Joe Lieberman, koji često glasa s republikancima. Među nesigurnim glasovima je i demokratski senator iz Penssylvanije Arlen Specter, koji je do prije par mjeseci bio republikanac a sada je demokrat jedino zbog toga što je svjestan da kao republikanac u Pennsylvaniji u ovom trenutku ne može pobijediti. U svakom slučaju, prilično klimava većina, bez obzira što je – na papiru - riječ o 60 glasova u Senatu koji ima 100 članova, piše Miami Herald.

List Minneapolis Star Tribune piše da je izbor Ala Frankena u skladu progresivnom političkom tradicijom Minnesote. U Senatu Sjedinjenih Država, Al Franken će zauzeti mjesto za američku ljevicu legendarnog Paula Wellstona, koji je 2002. poginuo u avionskoj nesreći. 'Pobjedu Ala Frankena osigurala je aktivistička baza Paula Wellstona, koji sada očekuju da Franken u Senatu glasa za zdravstveno osiguranje za sve Amerikance i brzo povlačenje iz Iraka' – piše Minneapolis Star Tribune.


XS
SM
MD
LG