Linkovi

'Wicked Plants' - studija o 200 otrovnih biljnih vrsta


Digitalis – znan i kao naprstak ili pustikara -, ricinus, poincijana i opijumski mak među dvjestotinjak su otrovnih biljnih vrsta s kojima se bavi Amy Stewart u svojoj novoj knjizi, naslovljenoj „Wicked Plants“, 'Zločesto bilje'. Stewart kaže da knjigu nije napisala kako bi ljude uplašila od izlaska u prirodu, nego kako bi im pomogla da ju bolje razumiju i da budu svjesni – kako ih ona naziva – hortikulturalnih zlikovaca. Više – u prilogu Faize Elmasry.

Mnoge od biljaka koje Amy Stewart naziva zločestima svijetu pokazuju svoju miroljubivu i zapanjujuću ljepotu. No, ona upozorava da nas to ne smije zavarati. To je drveće koje oslijepljuje, grmlje koje žari, nisko raslinje čiji dodir izaziva plikove, lukovice koje ubijaju. "Odlučila sam se za prilično široku definiciju pojma 'zločesto bilje': to, naravno, uključuje biljke koje su otrovne, one koje su smrtonosne, one koje izazivaju bolove. Ali, tu su i one koje lako planu i šire požar, one koje jako smrde, kao i sve vrste flore koje su bilo nezakonite ili na neki način nemoralne" - kaže Amy Stewart.

Neki od tih botaničkih zlikovaca su agresivni i pomalo nasilni, dodaje Amy Stewart: "Oni čekaju neki stvarno vrući dan, ili čekaju dok im sjemenje nije potpuno zrelo, kad se njihove vrećice rasprsnu i raspu sjemenke stotinama metara naokolo, kojiput i po nekoliko kilometara daleko. Zanimljiv takav primjer je žutilovka, odnosno štipavac: ne želite biti nigdje blizu grmlja kad lansira sjemenje. Zgodan primjer je i primorska štrcalica, Ecballium elaterium, čiji plod, kad sazrije, uz šištanje eksplodira i razbaca metrima uokolo svoje sjemenje u sluzavoj tekućini."

Neke su biljke, poput ricinusa, prekrasne, ali smrtonosne, kaže naša sugovornica: "Ako živite na području gdje su ljeta vruća, ricinus svojom ljepotom plijeni pažnju i ukras je u vrtu. Ali, njegove sjemenke sadrže ricin, smrtonosni otrov. Prožvakati već samo njih par izaziva smrt. Ustvari, KGB je tako, između ostalog, ubijao prebjege iz komunističkih zemalja na Zapad."

Baš poput ricinusa, i mnoge druge opake ljepotice mogu se naći u vrtovima, parkovima, sandučićima na prozorima, a da mnogi ljudi ni ne znaju koliko su one opasne. No, kaže Amy Stewart, njihove trovalačke sposobnosti su način na koji se te biljke štite i preživljavaju. Štoviše, kojiput ni zlo nije tako loše … posebice iz medicinske perspektive. "Što se medicine tiče, kojiputa 'malo' vas izliječi, a 'malo više' ubije. Mislim da to vrijedi za mnoge biljke. Recimo, prekrasna cvjetnica pustikara – digitalis -, koja može biti smrtonosna ako ju se pojede, mnogim ljudima svakodnevno spašava život.

Amy Stewart se nada da će njezina knjiga čitateljima pomoći da bolje razumiju floru koja ih okružuje, tako da, uz uživanje u izgledu 'zločestog bilja', mogu zaštititi sebe, svoju djecu i svoje kućne ljubimce od njihovih opasnih obrambenih mehanizama. Poruka knjige, kako kaže, može se sažeti u: biljni svijet pun je moći, koju valja shvatiti, respektirati i u njoj uživati.

XS
SM
MD
LG