Linkovi

Zabrana pušenja u američkim zatvorima povisila napetosti kao i cijenu cigareta


U filmovima o životu u zatvoru, valuta kojom se trguje nije novac, budući da zatvorenici zarađuju malo za svoj rad u zatvoru, i nije im dozvoljeno da posjeduju ništa vrijedno. Umjesto novca, za kockanje i trampu, zatvorenici koriste cigarete.

No, u stvarnom životu više nije tako. Prošle godine, pod pritiskom organizacija koje promiču zdrav život, u čak 115 saveznih zatvora u Sjedinjenim Državama, zabranjeno je pušenje, čak i u vanjskim prostorima. To se dogodilo i u državama poput Floride - gdje su zatvorenici nekada čak i proizvodili cigarete, i dobivali ih besplatno, kad god bi to poželjeli. Ove su promjene uvedene kako bi se poboljšalo zdravlje zatvorenika i smanjili troškovi liječenja zatvorenika sa rakom pluća, i drugim bolestima vezanim za pušenje.

Posljedica zabrane je, međutim, i češće hvatanje stražara i posjetitelja koji krijumčare cigarete zatvorenicima. Jedna lokalna televizijska postaja u Los Angelesu javila je da kutija cigareta, koja u trgovini košta oko 6 ili 7 dolara, u zatvoru može dostići cijenu i do 125 dolara. Jedan kuhar u lokalnom zatvoru kaže da je zaradio više novca krijumčareći cigarete, nego li od svoje plaće.

U Nevadi, u kojoj je zabrana pušenja u zatovrima stupila na snagu ovaj mjesec, čelnik sindikata zatvorskih stražara brine da će zatvorenici koji će sada biti prisiljeni da preko noći prestanu pušiti, postati još više nasilni nego što su bili. Drugi predstavnici sindikata pak, ulažu pritužbe jer uposlenici u zatvorima sada moraju ići prilično daleko od same zgrade kako bi mogli pušiti za vrijeme pauze. Naravno, za mnoge unutar tih zgrada, izlazak na jednu cigaretu, više nije moguć.

XS
SM
MD
LG