Linkovi

Vatrogasci iz Connecticuta na Vrhovnom sudu testiraju budućnost afirmativne akcije


Vrhovni sud Sjedinjenih Država počinje danas svoje posljednje zasjedanje prije ljetnih praznika. Možda već danas – piše list Philadelphia Inquirer – očekuje se presuda u predmetu Ricci vs. DeStefano o kojem se posljednjih mjeseci mnogo govorilo.

20 vatrogasaca iz mjesta New Heaven u Connecticutu – 19 bijelaca i jedan Latino-amerikanac - tuže gradske vlasti zbog takozvane 'obrnute rasne diskriminacije'. Oni su prošli na ispitu za unaprjeđenje u čin vatrogasnog kapetana i poručnika, međutim, kako na ispitu nije prošao niti jedan od kandidata afro-američkog podrijetla, gradske su vlasti rezultate ispita poništile – najviše zbog toga kako bi izbjegle tužbu zbog rasne diskriminacije. No, tužila ih je druga strana – ona koja smatra da je zaslužila promociju u viši čin, piše list iz Philadelphije.

Žalbeni je sud odbacio tužbu vatrogasaca iz New Heavena, odlučivši da su gradske vlasti imale pravo poništiti rezultate testa. Slučaj je stigao na Vrhovni sud koji treba odlučiti jesu li prethodne presude, kao i odluka gradskih vlasti, bile u skladu s ustavom Sjedinjenih Država.

Ova parnica – piše Washington Post - bavi se pitanjem takozvane Afirmativne akcije, vladinog programa koji pripadnicima rasnih manjina daje – u određenim slučajevima - izvjesne prednosti pri upošljavanju, kako bi se ublažile posljedice rasne diskriminacije iz prošlosti.

Presuda Vrhovnog suda očekuje se s posebnim zanimanjem zbog toga jer je u odlučivanju žalbenog suda o ovom predmetu sudjelovala i Sonia Sotomayor, sutkinja iz New Yorka koju je predsjednik Obama kandidirao za Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Njezinu nominaciju treba potvrditi Senat Sjedinjenih Država. Za vrijeme postupka potvrde – koji počinje 13. srpnja – bit će riječi i o slučaju Ricci vs. DeStefano, iako je kandidatura Sonie Sotomayor u Vrhovni sud prilično 'sigurna', piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG