Linkovi

Michael Jackson - život pop idola u pretjeranostima i usamljenosti


Michael Jackson, superzvijezda američke glazbene scene, preminuo je u četvrtak, 25. lipnja, nakon srčanog udara u svom domu u Los Angelesu, u 50.-oj godini života. Jacksonova mješavina popa, rocka i soula privlačila je ljude svih rasa i kultura. O često povučenom i nerijetko uznemirujućem životu ovog pop idola piše Ed Kowalski.

Život Michaela Jacksona opisivan je s jedne strane kao pun pretjerivanja, a s druge kao vrlo usamljenički. Unatoč tome što je imao milijune obožavatelja diljem svijeta i stekao ogromno bogatstvo, često je bio rob vlastite slave.

Rođen je u Garyju u državi Indiani, kao sedmo od devetero djece. On i njegovo četvero starije braće vrlo rano su pokazali nadarenost za glazbu, pjevanje i ples, u čemu su imali veliku podršku roditelja. Kad mu je bilo pet godina, Michael je po prvi put nastupio sa svojom braćom kao vodeći pjevač njihovog sastava The Jackson Five. Svi zajedno počeli su putovati na turneje i u njihovim životima nije bilo vremena za normalno djetinjstvo. Nakon nastupa u slavnom Apollo Theateru u New Yorku, The Jackson Five potpisali su ugovor s prestižnom diskografskom kućom Motown Records, a od 1964. do 1981. godine, prodali su preko 100 milijuna ploča.

Michael je jednom komentirao taj dio svog života: “Kad odrastete na način kako sam ja odrastao od svoje pete godine, pred 100 milijuna ljudi, automatski postajete drugačijom osobom. Moje mi je djetinjstvo u potpunosti bilo uskraćeno. Ono nije bilo normalno, nije sadržavalo tipičnu dječju radost i bezbrižost. Umjesto toga, bilo je ispunjeno teškim radom, borbom i bolom, a nakon toga materijalnim i profesionalnim uspjehom. No, uz strašnu cijenu – jer više ne mogu vratiti taj dio mog života.”

Kao vodeći glas The Jackson Fivea, bilo je za očekivati da će Michael Jackson jednog dana započeti solo karijeru. Prvim solo albumom, izdanim 1972. godine, “Got to Be There,” započeo je niz hitova, a sastav je napokon napustio 1981. godine. S vremenom, rasla je njegova reputacija kao skladatelja, tekstopisca, plesača, koreografa i producenta.

Koristeći se inovativnim tehnikama i specijalnim efektima, stvarao je glazbene video spotove koji su izgledali kao mini-filmovi. Uz svoj album “Thriller” iz 1982. godine, izdao je trinaesto-minutni film pod utjecajem klasičnih holivudskih horor filmova. S prodanih 45 milijuna primjeraka širom svijeta, “Thriller” je još uvijek jedan od najprodavanijih albuma u povijesti.

G. 1983., u posebnom televizijskom programu povodom 25. godišnjice diskografske kuće Motown Records, Michael je doslovce hipnotizirao publiku izvedbom pjesme “Billie Jean,” uz koju je po prvi puta otplesao svoj, sada slavni, ‘moon-walk.’ Taj je show, kojeg je pratilo preko 50 milijuna ljudi, bio glavna prekretnica u njegovoj karijeri. Svjetlucavi kostimi i bijele šljokičaste rukavice otada su postali njegov zaštitni znak.

G. 1985. sudjelovao je u organizaciji pomoći gladnima u Africi, USA For Africa, i u skladanju pjesme “We Are the World,” u kojoj je pjevao s još desetak izvođača.

Međutim, uz svu svoju slavu i uspjeh, međutim, Michael Jackson vodio je život samotnjaka. Posjedovao je nekoliko kuća, među kojima i Neverland, imanje u Kaliforniji s vlastitim zoološkim vrtom i zabavnim parkom. Često bi zabavljao djecu i uvijek držao svoja vrata otvorenima za dječje dobrotvorne priredbe.

Novinari bi ga opisivali kao osobu koja živi u svijetu mašte kojeg je sam kreirao, pokušavajući na taj način obnoviti svoje vlastito djetinjstvo. Mnogi vjeruju da je Michael proveo svoj cijeli život u pokušajima da pronađe te izgubljene godine, okruživši se djecom te pristupivši svom životu i radu s dječjom nevinošću.

"Kad stvaram glazbu, osjećam se kao instrument prirode. Pitam se kakvo to oduševljenje priroda mora osjećati kad otvorimo svoje srce i izrazimo svoj Bogom dani talent. Zato volim djecu i uvijek puno naučim kad sam okružen njima. Čarolija, divljenje, tajanstvenost i nevinost dječjeg srca sjeme je kreativnosti koja će izliječiti svijet. Ja to zaista vjerujem," izjavio je Michael Jackson u jednom intervjuu.

G. 1993., Jackson je dobio nagradu Grammy Living Legend Award. Iste godine, optužbe za zlostavljanje 13-ogodišnjeg dječaka prijetile su da će mu uništiti karijeru. Michael je poricao te navode, tvrdeći da je to bio pokušaj da se od njega iznudi novac. Slučaj je riješen izvan suda: Michael je obitelji njegovog tužitelja isplatio 22 milijuna dolara.

Taj je skandal, zajedno s bizarnim ponašanjem te drastičnom promjenom njegovog fizičkog izgleda kroz plastične operacije i izbjeljivanja kože, pogubno utjecao na njegovu karijeru i popularnost u Sjedinjenim Državama.

U svibnju 1994. Michael je oženio Lisu Marie Presley, kći ikone rock-and-rolla, Elvisa Presleya. Dvije godine kasnije prijateljski su se razišli. 1995. godine Michael Jackson izdao je “HIStory – Past Present & Future, Book 1,” zbirku 15 novih pjesama i 15 najvećih hitova. No, taj album nije uspio ostvariri očekivanu prodaju. Uspjeh Jacksonovog albuma iz 2001., “Invincible,” također je bio ograničen, usprkos troškovima produkcije od 30 milijuna dolara.

Jacksonova turneja HIStory World Tour 1996. godine bila je njegova najveća, ali i posljednja. 82 koncerta vidjelo je preko četiri i pol milijuna obožavatelja.

Iste godine, Michael je oženio bivšu medicinsku sestru Debbie Rowe, s kojom je imao dvoje djece, Michaela Josepha Jacksona Juniora i Paris Michael Katherine Jackson. Nakon što se od nje rastao tri godine kasnije, Jackson je 2002. godine dobio treće dijete, Princea Michaela Jacksona II, navodno putem umjetne oplodnje s jednom neidentificiranom ženom, koja je bila surogat majka.

G. 2003., Jackson se ponovno našao u pravnim problemima zbog novih tužbi za zlostavljanje djece. Iako je na suđenju bio oslobođen svake krivnje, ove su optužbe još dublje naudile njegovoj karijeri. Nakon toga napustio je Sjedinjene Države i živio u Bahrainu kao gost tamošnje kraljevske obitelji, no kasnije se vratio u Kaliforniju.

Međutim, tada je zapao u financijske probleme. Kako bi izbjegao ovrhu, krajem 2008. godine morao se odreći svog ranča Neverland.

Unatoč padu njegove popularnosti u Sjedinjenim Državama, Michael Jackson zadržao je obožavatelje širom svijeta. Dva puta primljen je u kuću slavnih rock-and-rolla, Rock-and-Roll Hall Of Fame – jednom kao solo-izvođač, i drugi put kao član sastava The Jackson Five. 13 puta nagrađen je Grammyjem, a primljen je i u kuću slavnih tekstopisaca, The Songwriters Hall Of Fame.

13. srpnja u Londonu planirao je započeti turneju od 50 koncerata, koji su trebali ponovno pokrenuti njegovu karijeru. Svi do jednog bili su rasprodani.

XS
SM
MD
LG