Linkovi

Obama i Merkel govore 'istim glasom' o nasilju iranskih vlasti protiv prosvjednika


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da on i njemačka kancelarka Angela Merkel govore “jednim glasom” u osudi nasilja iranskih vlasti prema prosvjednicima. Na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom u Bijeloj kući predsjednik je rekao da Iranci imaju univerzalno pravo da se mirno okupljaju i slobodno govore. Gospodin Obama je dodao da “nema sumnje” da će događanja nakon iranskih izbora imati utjecaja na potencijalni izravni dijalog između Sjedinjenih Država i Irana.

Ministri vanjskih poslova Skupine G-8 industrijski najrazvijenih zemalja svijeta pozvali su na okončanje nasilja koje je izbilo u Iranu nakon prijepornih predsjedničkih izbora. U izjavi objavljenoj nakon sastanka u Trstu, ministri su pozvali Iran da poštuje temeljna ljudska prava uključujući slobodu izražavanja.

Visoki iranski klerik Ahmad Khatami pozvao je vladu da oštro kazni čelnike postizbornih prosvjeda u zemlji. Khatami je rekao da se prema prosvjednicima treba postaviti okrutno i bez milosti. Vijeće čuvara Ustava, u međuvremenu, odbacilo je navode o izbornim prevarama ustvrdivši da su nedavni predsjednički izbori bili – citiramo – 'najčišći u povijesti'. Podsjetimo, poslije izbora je utvrđeno da u 50 područja ima i do tri milijuna više glasačkih listića od broja registriranih birača.

XS
SM
MD
LG