Linkovi

Predstavlja li burka poniženje za ženu?


Francuska vlada najavila je da bi mogla ograničiti nošenje burke u toj zemlji, tradicionalne ženske odjeće u nekim islamskim zemljama koja pokriva cijelo tijelo i lice, ukoliko francuski parlament zaključi da ona predstavlja poniženje za žene. Iz Pariza, Lisa Bryant izvješćuje o raspravi koja je podijelila i političare a i muslimansku zajednicu u Francuskoj.

Glasnogovornik francuske vlade Luc Chatel posljednji je od političara koji su se uključili u sve žešću raspravu o nošenju burke u Francuskoj, izjavivši da bi vlada mogla ograničiti nošenje ove odjeće koja kompletno pokriva žene. Skupina od šezdesetak francuskih zakonodavaca zatražila je od vladinog panela da razmotri ograničenja na nošenje ovog tipa odjeće.

Burke nisu uobičajene u Francuskoj, no povremeno se mogu vidjeti na ulicama. Stoga je u ovoj izrazito svjetovnoj zemlji ta vrst odjeće potaknula žestoku raspru između vlade desnog centra i muslimanske zajednice. Mnogi političari, poput ministra imigracija Erica Bessona, svoje stajalište o tome objavljuju u nizu radijskih i televizijskih intervjua.

Eric Besson je protiv burke, tim više što Francuska zabranjenuje državnim uposlenicama da na posao dolaze s maramom preko glave. Isti zakon donešen je i za učenice osnovnih i srednjih škola. Eric Besson nada se da će obrazovanjem i dijalogom, a ne novim zakonima, uspjeti uvjeriti žene da prestanu nositi burku.

No, Fadela Amera, muslimanka alžirskog podrijetla i jedna od gradskih ministrica, zalaže se za novi zakon. Važno je boriti se protive ekstremizma, kaže Fadela Amara, i dodaje da ona podržava zabranu burke u Francuskoj. Čelnik glavne pariške džamije Grand Mosque, Dalil Boubakeur, također je protiv burke. On kaže da islam u Francuskoj mora biti otvoreni islam, po kojem je skrivanje ženskog lica iza tamne marame bespotrebno.

Međutim, francusko Vijeće za islamsku vjeru protiv je istrage parlamenta o nošenju burke, izjavivši da to predstavlja stigmatizaciju za islam i muslimane. Raspra o nošenju marama koje prekrivaju žensko lice u Francuskoj nije ništa novo.

Vladina zabrana iz 2004. godine o nošenju vjerskih simbola u javne škole dovela je do velikih prijepora. Burka uzrokuje zabrinutost i debate i u drugim europskim zemljama. Vlada Nizozemske, na primjer, već se neko vrijeme zalaže za njenu zabranu.

XS
SM
MD
LG