Linkovi

UN: Smanjena proizvodnja kokaina i heroina, porasla proizvodnja sintetičkih droga


Prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal, svjetska proizvodnja heroina i kokaina tijekom protekle godine se smanjila. Međutim, ovaj ured upozorava da je proizvodnja i uporaba sintetičkih droga istovremeno u porastu i to u zemljama u razvoju. Svojim godišnjim izvješćem Ujedinjeni narodi pozivaju na bolje tretmane liječenja za ovisnike te na pojačanu suradnju u borbi protiv krijumčarenja drogama. Prilog Roberta Raffaelea.

Ovogodišnje izvješće UN-ovog Ureda za droge i kriminal bilježi trend opadanja u uzgoju heroina i kokaina. Uzgoj opijuma u Afganistanu, koji predstavlja 93 posto ukupnog uzgoja opijuma u svijetu, opao je za 19 posto u 2008. U Kolumbiji, koja proizvodi pola svjetske zalihe kokaina, ostvaren je pad od 18 posto u kultivaciji lista koke, dok je globalna proizvodnja koke bila najniža u posljednjih pet godina.

Antonio Maria Costa, izvršni direktor Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal, o tome kaže: "Uz sve veće cijene, i sve manju konzumaciju u Sjedinjenim Državama i u Europi, kao i sve rjeđu kultivaciju, možete jasno vidjeti smanjenje svjetske proizvodnje kokaina."

Marihuana, odnosno indijska konoplja, i dalje je droga koja se najviše uzgaja u svijetu. Ujedinjeni narodi tvrde da je marihuana opasnija po zdravlje nego što se to inače misli, te dodaju da se u posljednje vrijeme može primijetiti znatni porast broja ljudi koji traže liječenje zbog konzumiranja marihuane. Zabilježen je i rastući trend konzumiranja sintetičkih droga, poput amfetamina, metamfetamina i ecstasyja.

Prema ovom UN-ovom uredu, ogromne količine ovih vrsta droga proizvode se u jugoistočnoj Aziji, a Kanada je postala glavno sjecište za krijumčarenje metamfetamina i ecstasyja. No, isto izvješće preporučuje da se ovisnike ne tretira kao kriminalce, već s razumijevanjem i na suosjećajan način. Gil Kerlikowske, direktor američkog Ureda za nacionalnu politiku o kontroli droga, kaže: "Što ranije možemo intervenirati kako bi pomogli ljudima koji imaju problema s drogama, to bolje – to je vrlo logično."

Ovo izvješće nalaže da, u borbi protiv kriminala povezanog s drogama – korupcije i pranja novca - vlade moraju primijenjivati međunarodne sporazume protiv organiziranog kriminala i koristiti se postojećim konvencijama Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG