Linkovi

Michael Jackson, 1958. - 2009.


Kralj popa, Michael Jackson, iznenadno je preminuo jučer u Los Angelesu, dva mjeseca prije svog 51. rođendana.

Kratko nakon podneva po lokalnom vremenu, hitna je pomoć dobilia poziv da je Michael Jackson imao srčani udar. Gregg Strenk iz losanđeleske policije rekao je da je pjevač proglašen mrtvim dva sata kasnije u medicinskom centru Sveučilišta Californije u Los Angelesu: "Trenutno se tijelo Michaela Jacksona nalazi u uredu losanđeleskog mrtvozornika. Oni će biti u mogućnosti odgovoriti na sva pitanja o uzroku smrti."

Ured mrtvozornika priopćio je da će nad tijelom Michaela Jacksona danas biti obavljena autopsija. Prema riječima jednog djelatnika tog ureda, rezultati autopsije bit će gotovi u roku od šest do osam tjedana.

Nakon što je vijest o smrti objavljena, bolnicu su opkolile stotine obožavatelja 'kralja popa.' Bilo ih je i na bulevaru Hollywood, na poznatnom Walk of Fame. Michael Jackson rođen je 1958., kao sedmo od devetero djece. Slavu je stekao kao pjevač i plesač u obiteljskom pop sastavu The Jackson Five. Bio je zvijezda već kada mu je bilo osam godina.

U svojoj solo karijeri, Michael Jackson je postao planetarna mega zvijezda. Njegov album Thriller, iz 1982., s hitovima Beat it, Billie Jean i Thriller, najprodavaniji je album svih vremena. 1981., Jackson je prvi put izveo svoj poznati ples Moonwalk. Jedan je od prvih pop izvođača koji je popularizirao glazbene video spotove.

No, kako je vrijeme odmicalo, Jackson je postao upleten u razne kontroverze. Imao je višestruke plastične operacije, a njegovi su kritičari počeli postavljati pitanja o Jacksonovim vrlo bliskim – i prilično neobičnim - odnosima s djecom. 2003 godine, bio je optužen za spolno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka. Dvije godine kasnije, Jackson je bio oslobođen ovih optužbi, no karijera mu je pretrpila značajan udarac, a imao je i financijskih problema.

Michael Jackson planirao je ove godine održati oko 50 koncerata, koji su trebali ponovno pokrenuti njegovu karijeru. Prvi koncert bio je planiran za 13. srpanj u Londonu, a turneja je trebala trajati do ožujka. Karte za ove koncerte bile su rasprodane u vrlo kratkom vremenu.

Michael Jackson bio je oženjen dva puta. 1993. godine oženio je Lisu Marie Presley, kći Elvisa Presleya. Razveli su se 1996. Te iste godine oženio je Debbie Rowe, od koje se razveo tri godine kasnije. Michael Jackson imao je troje djece.

Brat Michaela Jacksona, Jermanine, izjavio je novinarima da su ekipa liječnika i djelatnika hitne pomoći, kao i njegov osobni liječnik, pokušali reanimirati Jacksona u njegovom domu i u bolnici. Godinama se spekuliralo da je Michael Jackson bolestan, no njegovi promoteri londonskih koncerata kažu da je prošao nedavni zdravstveni test.

XS
SM
MD
LG