Linkovi

Karadžiću nikad ništa nije obećano - stoji u priopćenju Državnog tajništva


Američko državno tajništvo posebnim je priopćenjem danas još jednom odbacilo tvrdnje optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića da mu je veleposlanik Richard Holbrooke obećao imunitet od suđenja ukoliko se povuče iz političkog života.

Karadžić je 25. svibnja ove godine pismenim podneskom zatražio od Haškog tribunala da odbaci optužnicu protiv njega obrazlažući zahtjev tvrdnjom da mu je veleposlanik Holbrooke obećao imunitet u zamjenu za povlačenje iz javnog života.

State Department potvrdio je i danas da nikakav sporazum te vrste nikada nije sklopljen s ratnim predsjednikom bosanskih Srba. „Ni veleposlanik Holbrooke, ni bilo koji drugi američki dužnosnik nisu bili u poziciji ponuditi takav imunitet Karadžiću, niti je do takve ponude došlo” – navodi se u priopćenju američke diplomacije.

Radovan Karadžić – kako se dodaje – jeste potpisao izjavu čiji je sadržaj dogovoren u Beogradu 18. srpnja 1996. godine na sastanku veleposlanika Holbrookea i izaslanstva američkih vladinih dužnosnika s visokim srbijanskim dužnosnicima, bez nazočnosti Karadžića. U toj izjavi Radovan Karadžić obećava odstupanje s dužnosti i povlačenje iz javnog života, a nigdje se ne spominje „quid pro quo“ – stoji u priopćenju State Departmenta.

XS
SM
MD
LG