Linkovi

Bijela kuća: Iranski predsjednik pokušava krizi u njegovoj zemlji dodati i 'američki aspekt'


Bijela kuća je odgovorila na izjavu iranskog predsjednika koji je Baracku Obami preporučio da se ne miješa u izbornu krizu u njegovoj zemlji.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da se predsjednik Obama ne miješa u unutrašnje poslove Irana, ali da je očito da iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad želi da 'umiješa' Ameriku u krizu u njegovoj zemlji, kako bi ona zadobila – rekao je Gibbs - i svoju 'američku' stranu.

Predsjednik Obama je prilično oprezno reagirao na događaje u Teheranu, no prije nekoliko dana je izjavio da je 'šokiran i zgrožen' represijom iranskih vlasti protiv pristaša oporbe koji prosvjeduju zbog – kako tvrde – lažiranih izbora.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad pozvao je predsjednika Obamu da se – kako je rekao – prestane miješati u iranske unutrašnje stvari. Predsjednik Obama u utorak je izjavio da je zgrožen nasiljem vlasti prema prosvjednicima. Iranski mediji navode da nedavni komentari američkog čelnika odražavaju iste tvrdolinijaške stavove Sjedinjenih Država kao i u doba njegovog prethodnika Georgea Busha.

Američka vlada je, pak, povukla pozivnice iranskim diplomatima diljem svijeta da dođu u američka veleposlanstva na proslave Dana neovisnosti 4. srpnja. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je to učinjeno zbog nasilnog odgovora iranskih vlasti na postizborne prosvjede.

Američki zakonodavci priopćili su da planiraju donošenje zakona kojim bi se financirali napori za informiranje Iranaca unatoč medijskim restrikcijama tamošnje vlade. Neovisni senator Joseph Lieberman, te republikanci John McCain i Lindsay Graham, predložili su zakon kojim bi se osiguralo da Iranci dobiju software i druga sredstva za izbjegavanje vladine cenzure na Internetu. Isto tako, dodatni sat progama, što ga je Perzijska redakcija Glasa Amerike dodala u svijetlu postizbornog nasilja, bit će trajno financiran. Trojica senatora također predlažu da dodatna sredstva budu osigurana i za Radio Farda, radijsku postaju koju sponzorira američka vlada, a koja emitira program na perzijskom jeziku.

Internet stranice iranske oporbe pozivaju na održavanje prosvjednog skupa danas unatoč vladinim akcijama za suzbijanje oporbenih napora u sklopu čega su danas uhićeni i sveučilišni profesori, novinari i obični građani. Očevici su izjavili za Perzijsku redakciju Glasa Amerike da se oko 13 tisuća ljudi okupilo na glavnom groblju u Teheranu danas, dijelom kako bi se prisjetili žrtava postizbornog nasilja u Iranu.

U međuvremenu, čelnik oporbenog pokreta u Iranu Mir Hossein Mousavi izjavio je kako se na njega vrši pritisak da povuče primjedbe na predsjedničke izbore koje je ocijenio farsom. Poraženi predsjednički kandidat objavio je putem Interneta da je njegov pristup pristašama vrlo ograničen. Vijeće čuvara Ustava tvrdi da rezultat izbora neće biti poništen.

XS
SM
MD
LG