Linkovi

Nagradu Webby za najbolju web stranicu za znanost dobio NASA-in Cassini Equinox Mission


Kao i u drugim medijima, i na Internetu se nagrađuje izvrsnost. Ta je nagrada nazvana Webby i godišnje se dodijeljuje u stotinjak kategorija. Za 2009., Webby za najbolju web stranicu za znanost dobio je NASA-in websajt Cassini Equinox Mission. To je naša 'Web stranica tjedna', koja – kako javlja Rosanne Skirble – svojim korisnicima pogled iz 'prvog reda' na putovanju do Saturna.

Samo dobitnici nagrada Webby bili su prošli tjedan pozvani na svečanost dodjela nagrada u New Yorku. Rečeno im je da im govori pri primanju nagrade trebaju biti vrlo kratki – ustvari, do pet riječi! Alice Wessen je voditeljica nagrađene web stranice Cassini Equinox Mission, koju je na Internet postavio NASA-in Jet Propulsion Laboratory. Držeći malen kipić – oblikom nalik na zavojnicu kakva bi se mogla naći na svemirskom brodu – Wessen je svoju izjavu posvetila glavnoj zvijezdi tog websajta: "Cassini do 2017. ili ništa!"

Ona je govorila o produženju prvotne četverogodišnje misije istraživanja Saturna, koja je istekla prošle godine u lipnju. Astronomi se nadaju da će letjelica Cassini – koja je još uvijek u odličnom stanju – nastaviti raditi najmanje do 2017. godine. Alice Wessen ima zadatak da otkrića te letjelice podijeli sa svijetom: "Grupirali smo podatke o Saturnu i njegovim mjesecima u odjeljak nazvan „Saturn i njegovi sateliti“, te se klikom miša na bilo koju od riječi na izborniku dobiva interaktivni pregled koji može ići i u širinu i u dubinu izabrane teme."

Ekipa Alice Wessen stalno obnavlja sajt, ponekad i nekoliko puta na dana, ovisno o tome kakve novosti stižu s prstenastog planeta: "Posebno dajemo vijesti, a posebno iscrpnije članke. Mnogo toga se nudi u interaktivnom obliku. Tu je i vrlo sofisticirana simulacija misije nazvana 'Cassini Virtual Tour' koja kombinira stvarne prikaze s letjelice Cassini s kompjuterskom grafikom koja pokazuje položaj letjelice prema Saturnu i bilo kojem od mjeseca u svakoj točki misije za period od nekoliko godina."

Kad se već nađete na sajtu, možete pogledati i sat koji otkucava vrijeme do slijedećeg susreta Cassinija s nekim od svemirskih tijela koje proučava. Kad se to dogodi, slike koje stižu s letjelice vrlo se brzo nađu na web stranici: "To su nekalibrirane slike, ali ih uspijevamo postaviti na sajt unutar osam sati otkako stignu do Zemlje. A, među korisnicima je velik broj amaterskih astronoma koji vole downloadati te slike na svoje kompjutere i onda ih proučavati. Nama je drago da možemo s njima podijeliti ono što nam stiže od Cassinija."

Zaintersirani mogu na ovom websajtu saznati kako se planira putanja leta i kako je točno izgrađena letjelica. Tu su i razni materijali koji se mogu koristiti u školskoj nastavi, kao i redovna natjecanja za najbolji sastav na temu 'Jedan dan znanstvenika misije Cassini', gdje učenici pišu o znanstvenom istraživanju koje bi sami voljeli provesti na temelju slika koje šalje Cassini. "Kad izaberemo pobjedničke sastavke, učenike koji su ih napisali pozovemo na telekonferenciju sa nekim od znanstvenika misije kojemu postavljaju pitanja. Kad čujete s koliko uzbuđenja oni postavljaju svoja pitanja i kako entuzijastički znanstvenici odgovaraju na njih, da bi se sve na koncu razvilo u žive diskusije, shvatite kako je to sjajna stvar" - Alice Wessen.

Slijedeće natjecanje za najbolje sastave zakazano je za rujan, ali Alice Wessen vas poziva da se i sad priključite misiji Cassini: "Nadamo se da su među našim korisnicima oni koji u sebi još uvijek imaju dušu šestogodišnjaka, kao i znanstvenici svjetske klase kojima trebaju odgovarajuće informacije. Dakle, pokušavamo zadovoljiti potrebe jednih i drugih i onih između."

Websajt Cassini Equinox Mission nalazi se na adresi: www.saturn.jpl.nasa.gov

XS
SM
MD
LG