Linkovi

Oštrije kritike predsjednika Obame o nasilju u Iranu naišle na odobravanje u Kongresu


Najnovije izjave predsjednika Obame o Iranu, u kojima je rekao da je svijet šokiran i zgrožen akcijama iranske vlade protiv prosvjednika, naišle su na odobravanje, ali i nastavak kritika u Kongresu.

Nakon skoro dva tjedna gotovo stalnih kritika manjinskih republikanaca koji su predsjedniku zamjerili odveć blagu reakciju na zbivanja u Iranu, predsjednik Obama dobio je pohvale čelnika republikanaca u Zastupničkom domu. John Boehner rekao je novinarima da je predsjednik Obama zaoštrio svoje kritike iranske vlade:

"Vjerujem da je predsjednik intenzivirao svoje kritike iranskog režima. Na tome mu čestitam. Trebamo nastaviti s pritiskom na njih."

Zastupnički je dom prošlog tjedna s 405 glasova "za" i jednim "protiv" odobrio kompromisnu rezoluciju koju su pretežito priredili republikanci, a u kojoj se osuđuje daljnje nasilje iranske vlade i provladinih paravojnih snaga protiv prosvjednika te ometanje neovisnih elektronskih komunikacija putem Interneta i mobilne telefonije.

U jednom intervjuu za televiziju PBS, republikanski senator Lindsey Graham ocijenio je predsjednikove riječi "snažnima." No, neuvjerljivom je nazvao predsjednikovu procjenu da Sjedinjene Države moraju izbjeći uplitanje u iranska pitanja jer bi službeni Teheran to mogao uporabiti kao opravdanje za intenziviranje udara na oporbu.

U istoj emisiji demokratski senator John Kerry ustvrdio je da se predsjednik ponio apsolutno ispravno u izjavama dodajući da bi još oštrija retorika protiv iranske vlade bila kontraproduktivna. Članove Kongresa posebno je šokiralo ubojstvo Nede Agha Soltan. Prilikom glasovanja o zakonu o stranoj pomoći, demokratkinja Nita Lowely izrazila je podršku prosvjednicima u Iranu:

"Ovaj zakonski prijedlog nije povezan s postizbornim događanjima u Iranu, no valja iskoristiti ovu priliku kako bismo izrazili solidarnost s prosvjednicima koji traže slobodne izbore, a što je u skladu s našim demokratskim vrijednostima."

Republikanka Ileana Ros Lehtinen predložila je da vlada predsjednika Obame naredi američkim ambasadama diljem svijeta da povuku pozivnice upućene iranskim dužnosnicima za proslavu američkog Dana neovisnosti, 4. srpnja.

XS
SM
MD
LG