Linkovi

Iranske vlasti spriječile nove prosvjede u Teheranu


Očevici u Teheranu kažu da je iranska policija rastjerala skupinu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se danas počeli okupljati u centru Teherana. Pristaše oporbe okupile su se na središnjem trgu u Teheranu unatoč brojnim policajcima koji su kasnije uporabili suzavac u razbijanju prosvjeda. Prethodno je iranska Revolucionarna garda upozorila da će koristiti silu prema prosvjednicima. Iranski državni radio izvjestio je da je najmanje deset ljudi poginulo, a 457 ih je uhićeno u sukobima između snaga sigurnosti i prosvjednika u subotu.

Iranski državni mediji javljaju i da je Vijeće čuvara ustava utvrdilo izborne neregularnosti među kojima i to da broj glasačkih listića u 50 gradova prelazi broj građana s pravom glasa. Zbog toga se dovodi u pitanje valjanost oko tri milijuna glasova. Iran je, u međuvremenu, optužio Zapad za miješanje u prijepor oko predsjedničkih izbora. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova izjavio je da mediji poput CNN-a i BBC-a, koje je nazvao glasilima zapadnih vlada, preuveličavaju izvješća o sukobima policije i prosvjednika.

Zapadne zemlje odbacuju optužbe iranske vlade da potiču post-izborno nasilje u toj zemlji. Češko predsjedništvo Europskom unijom pozvalo je zemlje članice da pozovu iranske diplomate kako bi im izrazili prosvjed zbog akcija vladinih snaga protiv prosvjednika. Britanija, koja se našla pod najtežim kritikama Irana, objavila je da povlači obitelji diplomatskog osoblja u Teheranu, a Britancima je savjetovano da ne putuju u Iran. Iranske vlasti protjerale su stalnog dopisnika BBC-a iz Teherana nakon što su optužile BBC i Glas Amerike da “upravljaju post-izbornim nasiljem”. Direktor Glasa Amerike Dan Austin odbacio je iranske optužbe.

XS
SM
MD
LG