Linkovi

Republikanci kritiziraju predsjednika Obamu da je, kada je u pitanju Iran, 'plašljiv i pasivan'


U Washingtonu – političari iz obje stranke analiziraju postupke predsjednika Obame u odnosu na krizu u Iranu. Republikanci ga kritiziraju da je 'previše pasivan i plašljiv' te smatraju da bi Bijela kuća trebala na izravniji način podržati oporbene prosvjednike u Teheranu.

Predsjednik Obama je prekjučer izjavio da 'cijeli svijet prati što se događa' na teheranskim ulicama te da su 'Sjedinjene Države na strani onih koji se bore za univerzalna građanska prava kao što su sloboda govora i sloboda okupljanja'.

Demokratski senator Chris Dodd izjavio je da je predsjednik izravno i otvoreno iskazao podršku iranskim prosvjednicima, ali je naglasio potrebu opreznog pristupa. 'Bilo bi najgore kada bi iranske vlasti optužile svoju oporbu da je predvodi Washington' – rekao je senator Dodd.

******

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je nasilje u Teheranu svijetu otkrilo pravu prirodu iranske vlasti te još jednom naglasilo potrebu da se spriječe iranske ambicije na planu proizvodnje nuklearnog naoružanja.

U izjavi za američku televizijsku mrežu NBC, premijer Netanyahu je izjavio da bi Iran mogao – ako se domogne nuklearnog oružja – to oružje dati teroristima.

Izraelski je premijer inače podržao planove Washingtona da uđe u pregovore s Iranom o sudbini njegova nuklearnog programa.

Zapad tvrdi da je iranski cilj razvoj atomskog naoružanja, dok Iran tvrdi da nuklearnu energiju želi koristiti u mirnodopske svrhe.

******

Iranski oporbeni čelnik Mir Hossein Mousavi objavio je priopćenje kojima iskazuje podršku nastavku uličnih prosvjeda protiv predsjednika države Mahmuda Ahmedinedžada, koji je pobijedio na nedavnim izborima, za koje oporba tvrdi da su bili lažirani.

U priopćenju objavljenom na internetu, Mousavi kaže da Iranci imaju pravo prosvjedovati protiv – kako se navodi - laži i prijevara. No, Mousavi je također zatražio od svojih pristaša da budu oprezni te da se ne služe nasiljem.

Iz Teherana inače stižu vijesti da su pristaše Mir Hosseina Mousavija sinoć svoje nezadovoljstvo najviše izražavali s krovova zgrada. Ulicama su cijeli dani patrolirale jake snage policije i paravojnih snaga vjernih režimu.

Prema iranskoj državnoj televiziji, u prosvjedima u subotu poginulo je najmanje deset osoba, čime se broj žrtava popeo na 17.

Jučer nije bilo vijesti o masovnim prosvjedima u Teheranu, koje bi se mogle provjeriti iz neovisnih izvora, no činjenica je da su vlasti blokirale izvještavanje stranih medija te neovisnih iranskih novinara.

Jedan britanski think-tank analizirao je konačne rezultate iranskih predsjedničkih izbora i zaključio da je bilo dosta neregularnosti koje upućuju na vjerojatnost lažiranih izbora.

Chatham House i Institut za iranske studije na Sveučilištu Andrews tvrde da je u dvije konzervativne iranske pokrajine broj glasača bio veći od broja stanovnika s pravom glasa.

Također, prema službenim rezultatima moglo bi se zaključiti da je aktualni predsjednik Ahmedinedžad na ovogodišnjim izborima dobio podršku polovice glasača koji su na prošlim izborima glasali za reformističke kandidate. Ovaj rezultat britanski stručnjaci nazivaju 'malo vjerojatnim'.

******

Širom Europe i Sjedinjenih Država održale su se demonstracije podrške iranskoj oporbi. Za to vrijeme, državnici iz niza zapadnih zemalja osuđuju represiju iranskih vlasti protiv prosvjednika u Teheranu.

U Berlinu je manifestiralo nekoliko stotina ljudi, među njima i pripadnici iranske zajednice u toj zemlji. Kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Njemačka na strani iranskog naroda, a vlasti u teheranu pozvala je da dopuste mirne prosvjede.

U Parizu, prosvjed je održan ispred veleposlanstva Irana. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da se nasilje u teheranu ničim ne može opravdati.

Jučer su održani prosvjedi i u New York Cityju, a prekjučer u Washingtonu.XS
SM
MD
LG