Linkovi

Auto na posudbu sve popularniji u prometu zagušenim američkim gradovima


Korištenje zajedničkog automobila smatra se jeftinijom i za okoliš manje štetnom alternativom posjedovanju vlastitog vozila. Tvrtke kao sto je Zipcar posjeduju vozila koja njihovi korisnici mogu rezervirati i voziti kolikom im je to potrebno. Takva se usluge postale popularne po mnogim većim američkim gradovima, gdje je nepraktično i skupo posjedovati auto i brinuti o tome gdje ga parkirati. Neke gradske vlasti su pokusale taj pristup primijeniti i u upravljanju voznim parkom svojih službenih vozila. Vise u prilogu Tamare Keith.

Karyn LeBlanc radi u gradskoj prometnoj upravi u gradu Washingtonu, te nije neobično da je bas ona jedna od prvih koja je isprobala gradski program zajedničkog korištenja automobila. Putem Interneta rezervira vozilo koje je potom čeka na parkiralištu, te ga otvori senzorom sličnim kreditnoj kartici. "Koristim ovaj program dva ili tri puta tjedno, kad god trebam ići na neki sastanak" - kaže nam Karyn LeBlanc.

O vozilima u programu, njih 60, brigu vodi tvrtks Zipcar. Tih 60 automobila zamijenilo je vozni park od 360 vozila u vlasništvu grada. Dan Tangherlini, sada već bivši pomoćnik gradonačelnika Washingtona, kaže da je iskorištenost 60 vozila gradske uprave uključenih u taj program 71 posto: "Pogledajte sva ona vozila koja sjede na parkiralištu gradske uprave koja nisu uključena u program zajedničkog korištenja. Ona su tu statična jer su rasporedjena poimence na osobe koje ih trenutno ne koriste."

Dan Tangherlini tvrdi da će ovaj program u sljedećih 5 godina gradu uštedjeti šest milijuna dolara.

No zajedničko korištenje automobila nije ništa novo za gradove kao sto su Chicago, San Francisco i Philadelphia. Oni vec neko vrijeme imaju programe u okviru kojih uposlenici grada mogu posudjivati one iste automobile koje gradska uprava posudjuje za svoje potrebe. Eli Massner je suosnivač neprofitne organizacije Philly Car Share čija vozila koristi gradska uprava u Philadelphiji: "Jedna od prednosti mješovitog korištenja automobila je u tome sto su vozila za privatnu uporabu najviše potrebna navečer i preko vikenda, dok ih poduzeća i gradske vlasti koriste mahom tijekom radnog vremena."

To znači da se ta vozila koriste puno više od 40 radnih sati na tjedan. Neki kažu da je takav program puno djelotvorniji od onih koje provodi gradska vlast u Washingtonu u suradnji s tvrtkom Zipcar. No Massner tvrdi da postoji i treći, još bolji način - kombinacija ta dva. Grad bi, naime, mogao biti vlasnik relativno malog voznog parka vozila koja bi dao na zajedničku uporabu s gradjanima.

XS
SM
MD
LG