Linkovi

Trgovci i proizvođači nastoje privući kupce novom vrstom marketinga


U anketi televizijske mreže ABC, 54 posto ispitanika reklo je da su voljni manje trošiti u budućnosti, čak i nakon što se okonča recesija.

I većina ekonomsta smatra da će takva situacija dugo potrajati, što, naravno, užasava trgovce. Uz potrošače koji su jako oprezni kako i koliko troše, trgovci se prilagođavaju nudeći proizvode koji ranije nisu bili ni razmatrani kao dobra ponuda. Kao na primjer – kako možete zamotati ostatke hrane i staviti ih u zamrzivač.

A jedan od načina na koji se proizvođači robe široke potrošnje trude pobuditi potrošački nagon u svojih kupaca je da im stvore osjećaj ugode i sigurnosti pri kupovanju. Primjerice, automobilska tvrtka Hyundai dozvoljava svojim kupcima da vrate kupljeni automobil u roku od godine dana ukoliko u međuvremenu izgube posao, pri čemu će im biti vraćen novac.

Drugi primjer ove nove vrste marketinga je proizvođač dizajnerskih i putnih torbi Louis Vuitton. Nazvavši svoj novi model torbe ‘dvije u jednoj,’ marketinški stručnjaci iz ove tvrtke poručuju: "Osim što je ‘šik,’ možete je i preokrenuti, tako da danas imate crvenu, a sutra crnu torbu. Tako je možete nositi i ujutro i navečer, a novu torbu ne morate kupiti sljedeće četiri godine."

U međuvremenu, najnovije ankete pokazuju da je predsjednik Obama i dalje popularan, jer 52 posto Amerikanaca smatra da on dobro obavlja svoj posao. Međutim, to je pad u odnosu na travanj kada je to smatralo 60 posto ispitanika.

Oko 60 posto njih smatra da Obamina administracija ne čini dovoljno na smanjenju deficita, a sličan postotak ispitanika u anketi ne odobrava vladino odvajanje desetaka milijardi dolara kako bi se General Motors i Chrysler održali na životu. Bijela kuća je svjesna da bi potrošnja i deficit mogli naškoditi demokraskim kandidatima na lokalnim izborima iduće godine, osobito ako se time uzrokuje inflacija.

XS
SM
MD
LG