Linkovi

Sjedinjene Države pojačale protu-raketnu obranu Havaja, nakon što je primljena vijest da Sjeverna Koreja priprema lansiranje dalekometne balističke rakete


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da su američke oružane snage poduzele mjere kako bi zaštitile teritorij Sjedinjenih Država – nakon što su primljena izvješća da je Sjeverna Koreja pripravna lansirati jednu balističku raketu prema Havajima.

Jedan japanski dnevni list javio je jučer da se Sjeverna Koreja priprema za lansiranje dalekometnog projektila prema Havajima, a da bi do lansiranja trebalo doći početkom srpnja. Japanski je list potkrijepio ovu vijest priopćenjem tamošnjeg ministarstva obrane.

Ministar Gates je izjavio da je odobrio slanje dodatnih presretača balističkih projektila kao i radara na Havaje. Dodao je da Sjedinjene Države pozorno motre sjevernokorejske pripreme za lansiranje.

Stručnjaci tvrde da sjevernokorejski projektil vjerojatno ne može stići do Havaja, jer u prethodnim testiranjima dalekometnih projektila nikad nije bila ostvarena takva daljina.


XS
SM
MD
LG