Linkovi

Transplantacijom matičnih stanica protiv leukemije


Znanstvenici kažu da se nekim osobama oboljelim od leukemije značajno povećavaju šanse preživljavanja ako prime transplantat matičnih stanica. Ustvari, kažu oni, korištenje matičnih stanica moglo bi postati novo standardno liječenje te bolesti. Više – u prilogu Carol Pearson.

Tijekom dva tjedna, Randall Burnham je mislio da ima gripu. Umjesto toga, pokazalo se, bolovao je od jedne vrste smrtonosne leukemije: "Kada mi je dijagnosticirana leukemija, bio sam tako bolestan da nisam pravo ni razumio što se događa. Kasnije su mi rekli da sam bio pred samu smrt.

Burnhamu je bila dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija … rak krvi i koštane srži koji se širi tako brzo da, ukoliko pacijent ne bude liječen, on obično umire u roku od samo nekoliko mjeseci. Kemoterapijom se pacijentu omogući remisija bolesti, kaže dr. John Koreth, iz Instituta za rak Dana Farber, u Bostonu: "Drugim riječima, koštana srž i krv se povrate u naizgled normalno stanje."

Dr. Koreth kaže da kemoterapija ne usmrti sve stanice raka. Kod nekih oboljelih, rak se vrati. Jednostavni kromosomski test pokaže kakve su kod pacijenta šanse za povratak akutne mijeloične leukemije, odnosno kakva mu je prognoza. Ako je dobra, i sama kemoterapija može biti dovoljna. Ako je prognoza loša, uobičajeno liječenje uključuje, uz kemoterapiju, i transplantaciju matičnih stanica od donora. No, ne postoji suglasnost oko liječenja pacijenata u intemedijarnoj prognostičkoj skupini u kojoj je šansa za povrat bolesti gotovo 50 posto.

Dr. Koreth i drugi znanstvenici analizirali su podatke iz više od dvadeset studija i ustanovili da zdrave matične stanice, od kompatibilnog donora, povećavaju stopu preživljavanja kod pacijenata s intermedijarnim prognostičkim izgledima. U slučaju Randala Burnhama, nađen je vrlo dobar donor. "Jedna od mojih sestara je za mene savršen donor. Druga sestra i brat imaju blage devijacije, tako da je odabrana sestra s odličnim kompatibilitetom. Ona mi je donirala matične stanice" - kaže Randall Burnham.

Burnham je u remisiji, dvije godine nakon transpantacije matičnih stanica. Dr. Koreth kaže da bi studija mogla pružiti jasne smjernice o liječenju pacijenata s intermedijarnom prognozom. Postupak transplantacije uključuje i rizike: Burnham mora biti vrlo oprezan jer je mnogo podložniji infekcijama i drugim popratnim pojavama. No, kako kaže dr. Koreth, koristi od takvog liječenja uveliko pretežu nad rizicima.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.


XS
SM
MD
LG