Linkovi

Na Sajmu aviona u Parizu, Airbus pretekao Boeing


Dugogodišnje rivalstvo između avionskih divova Boeinga i Airbusa ovog je tjedna u središtu pozornosti. Naime, na Sajmu aviona u Parizu, europski Airbus prima nove narudžbe za svoje zrakoplove dok Boeing u njima daleko zaostaje. Iz Pariza se javila Lisa Bryant.

Početkom tjedna Airbus je objavio da je osigurao narudžbe za 16 novih aviona tipa A321 od Vietnam Airlinesa, pet modela A320 od nisko-budžetne avio-kompanije Cebu Pacific s Filipina, te avioprijevoznika Qatar Airways. Ova je vijest razvedrila uglavnom sumornu atmosferu na najvećem svjetskom sajmu aviona nad kojim se nadvio oblak ekonomske krize.

Nove narudžbe su u suprotnosti s ranijim prognozama nekih stručnjaka za avio-industriju poput Pierra Condoma: "Cilj ovogodišnjeg pariškog sajma aviona bio je održati broj dosadašnjih narudžbi, nismo se nadali novima."

Međutim, Airbus je već nadmašio ta očekivanja, ostavivši Boeing iza sebe po broju narudžaba. Suparništvo ove dvojice avijacijskih divova dobilo je novu dimenziju nakon što je Boeing optužio Airbus za kršenje trgovinskih propisa kad je zatražio financijsku pomoć europske vlade za svoje nove zrakoplove tipa A350. Inače, Boeing i Airbus godinama se međusobno optužuju za neopravdano traženje vladine pomoći.

No, u intervjuu za TV mrežu France 24, jedan od direktora Boeinga nastojao je biti optimističan po pitanju budućnosti avionske industrije: "Sadašnje tržište je puno izazova. Naši klijenti osjećaju posljedice krize, no već se jasno vide neki znakovi stabiliziranja tržišta u ekonomskom smislu. Ono će se stabilizirati. A kad dođe do toga, počet će rasti. Jednom kad počne rasti, vidjet ćemo i porast u našem poslovanju."

Do sada je Boeing ove godine primio 73 narudžbe, no 66 ih je povučeno. To ih ostavlja sa samo sedam ovogodišnjih narudžbi. S druge strane, ukupni broj Airbusovih narudžbi popeo se na 56, a nakon što su neke anulirane, ostalo ih je 35. No, oba proizvođača zrakoplova zasad su osigurana prijašnjom "zalihom" narudžbi za oko tri i pol tisuće aviona. Pariški sajam aviona traje do nedjelje, 21. lipnja – što Boeingu ipak daje još vremena da po broju novih narudžbi dostigne Airbus.

XS
SM
MD
LG