Linkovi

Ahmedinedžad u Sibiru, na skupu 'istočnog NATO-a'


List Christian Science Monitor piše o summitu takozvane Šangajske skupine za suradnju, asocijacije koja okuplja Rusiju, Kinu i nekoliko srednjeazijskih država u ruskom gradu Ekaterinaburgu, u Sibiru.

Na skupu je jučer gostovao iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad koji je u svom govoru izjavio da je ' doba velikih imperija završeno' te da 'međunarodni kapitalizam uzmiče'.

Analitičari pokušavaju utvrditi zbog čega je Ahmedinedažd - samo dan nakon prijepornih izbora u svojoj zemlji nakon kojih je došlo do nasilja – otputovao u Rusiju, pogotovo na skup asocijacije u kojoj je Iran samo promatrač.

Jedan ruski analitičar kojeg citira list iz Bostona kaže da Šangajska skupina okuplja zemlje koje se 'sve više osjećaju isključenima iz globalnog poretka, kojim dominiraju Sjedinjene Države'. 'Gospodarska kriza i uzmak Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni dobar su trenutak da se svijet počne organizirati na načelu multi-polarnosti' – kaže ovaj ruski analitičar koji međutim dodaje da nije riječ o 'istočnom NATO-u'.

Svjetske su agencije inače zabilježile da su čelnici Rusije, Kine, Indije i Brazila na skupu u Sibiru pozvali na češće korištenje lokalnih valuta u međusobnoj trgovini, umjesto američkog dolara.

******

Za to vrijeme, u Alexandriji u saveznoj državi Virginija, nadomak Washingtonu, počelo je suđenje bivšem članu Zastupničkog doma Kongresa, Williamu Jeffersonu, koji je optužen za primanje mita, reketarenje, pranje novca i ometanje istražnog postupka – piše dnevnik Washington Post.

Ovaj bivši demokratski kongresmen iz Louisiane prije nekoliko je godina postao prilično poznat u nacionalnim okvirima kada je FBI, prilikom pretresa, u frizeru Jeffersonova hladnjaka otkrio sto tisuća dolara gotovine.

Tužitelji tvrde da je William Jefferson posredovao u poslovima s nizom afričkih država, povezujući američke firme s lokalnim vlastodršcima – te primajući proviziju za buduće poslove.

Jeffersonovi branitelji – piše washingtonski list – tvrde da je ovaj bivši političar možda učinio nešto neetično, nešto što krši odredbe o etičkom ponašanju članova Kongresa, ali nije počinio kazneno djelo.

Tužitelji tvrde da je novac pronađen u frizeru bio mito za bivšeg dopredsjednika Nigerije, koji je trebao dopustiti posao jednoj američkoj firmi koja je bila povezana s Jefferesonom.

Jeffersonovi odvjetnici pak tvrde da novac pripada njihovu klijentu koji ga je stavio u hladnjak kako bi ga 'sakrio od lopova' – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG