Linkovi

Web stranica tjedna: AlternativeTo.net


Današnja web stranica tjedna svojim korisnicima nudi alternativne opcije za kompjuterske programe s kojima nisu baš najzadovoljniji, ili si jednostavno ne mogu priuštiti cijenu popularnih poznatih programa.

"Websajt AlternativeTo-točka-net je svojevrsni društveni sajt za softver koji pomaže ljudima da nađu alternative za programe za Mac, Windows, Linus, kao i web aplikacije" - kaže Marcus Olausson, jedan od tvoraca websajta AlternativeTo.net.

Za razliku od većine vodiča za softvere, gdje se za programima traga po kategorijama, AlternativeTo.net je organiziran prema nazivu programa. Recimo, u tražilicu se upiše Firefox, a, kao odgovor, pokaže se čitav niz alternativnih web pretraživača. Ili, pokušajte Photoshop, pa ćete naći alternativne programe za editiranje slika, uključujući druge komercijalne programe, kao i one koji su besplatni ili otvoreni programi. Olausson kaže da programe biraju i ocjenjuju sami korisnici ovog websajta: "Naši korisnici su daleko najvažniji dio čitavog sajta. Oni sugeriraju koje bi se aplikacije trebale naći na AlternativeTo.net, kao i one koje bi bile alternative tim aplikacijama."

Ova web stranica je posebno korisna ako tragate za drugačijim opcijama nego što nudi program koji trenutno koristite. Ili, ako se osjećate krivi zbog korištenja ilegalne kopije nekog skupog softvera i želite naći besplatnu zakonitu alternativu. Ili, možda, mijenjate platformu – prelazite s Windowsa na Mac ili Linux – i trebate zamijeniti sve svoje dobro poznate aplikacije onima koje će raditi na novom operativnom sustavu. Na koncu, odgovor su možda umrežene aplikacije koje, kao možda i vaši vlastiti podaci, 'sjede' na nekon udaljenom mrežnom posluživaču, a ne na vašem vlastitom kompjuteru. "Neki ljudi žele koristiti mrežne aplikacije, ili – kako ih još zovemo – online aplikacije. To je još jedan razlog zakorištenje naše web stranice. Za nas je bio prirodan korak da uključimo i online aplikacije jer i sami koristimo mnoge od njih" - kaže naš sugovornik.

Web stranica www.AlternateTo.net pokrenuta je prije samo nekoliko mjeseci, ali Marcus Olausson već planira proširenje na polje mobilnih aplikacija tako da korisnici mogu pronaći alternative i za programe koje koriste na svojim mobitelima.


XS
SM
MD
LG