Linkovi

Predsjednik Obama poziva na okončanje nasilja u Iranu


Predsjednik Barack Obama danas je izrazio duboku zabrinutost glede rezultata iranskih izbora i rekao kako vjeruje da je i cijeli svijet zabrinut zbog toga.

Američki predsjednik ovo je izjavio u Bijeloj kući, dodajući kako osobno čvrsto stoji iza univerzalnog načela da glas ljudi treba poslušati, a ne ugnjetavati. Predsjednik Obama je rekao kako se nada da će iranski narod učiniti ispravne korake kako bi izrazili svoje stavove i aspiracije. Američki je predsjednik zaključio da je na iranskom narodu "da odluči kako će to završiti".

Iranske vlasti optužile su Europsku uniju za 'nepristojno miješanje u unutrašnje stvari Irana' – nakon što je Bruxelles jučer zatražio istragu predsjedničkih izbora u toj zemlji, za koje oporba tvrdi da su bili lažirani.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je jučer češkog veleposlanika u Teheranu i uložilo mu prosvjed.

Republika Češka u ovom trenutku predsjedava Unijom.

Šefovi diplomacija članica Europske unije pozvale su Teheran da istraži kritike koje je iznio glavni reformistički predsjednički kandidat, Mir Hossein Mousavi, koji tvrdi da su izbori bili puni neregularnosti.

Europska je unija također izrazila duboku zabrinutost zbog ljudskih žrtava na masovnim skupovima na kojima se prosvjeduje zbog pobjede Mahmuda Ahmedinedžada.

Šef britanske diplomacije David Miliband upozorio je međutim da se Zapad ne treba svrstavati u iranskom post-izbornom prijeporu između reformista i konzervativaca. Ako podržimo reformiste, idemo na ruku vladajućoj konzervativnoj struji koja nastoji uvjeriti iransku javnost da su se strane sile urotile protiv Irana – rekao je Miliband.

Iranski reformistički pokret, okupljen oko predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavija, najavio je da će se i danas u Teheranu održati masovni prosvjedi zbog – kako tvrde – lažiranih predsjedničkih izbora.

Mediji izvještavaju da su prosvjedi koji se već nekoliko dana održavaju u Iranu najveći u posljednjih trideset godina, od kada zemljom vlada vjerski režim.

Jučer su u Teheranu održani masovni skupovi potpore obojici glavnih predsjedničkih kandidata – i aktualnom predsjedniku države Ahmedinedaždu, a i Mousaviju, kojeg podržava većinom mlađa generacija u Teheranu.

Iranske su vlasti jučer po prvi put ograničile izvještavanje stranih medija o političkim skupovima i nasilju koje ih prati. Stranim je novinarima bilo zabranjeno da obavljaju svoj posao.

Vlasti su također najavile djelomičnu provjeru glasačkih listića, kako bi se utvrdilo da li je na izborima bilo neregularnosti.

XS
SM
MD
LG