Linkovi

Međunarodna zajednica prosvjeduje protiv nasilja nad iranskom oporbom; poziva na istragu izbornih neregularnosti


Predsjednik Barack Obama izjavio je da je uznemiren situacijom u Iranu, pogotovo nakon jučerašnjeg ubojstva jednog prosvjednika na anti-vladinom skupu u Teheranu. U izjavi za medije, predsjednik je dodao da vlada Sjedinjenih Država ne može šutjeti kada je riječ o nasilju koje je izbilo nakon izbora, za koje mnogi tvrde da su bili lažirani. Predsjednik Obama je rekao da iranski narod sam treba izabrati svoje vođe, a da provjera mogućih izbornih neregularnosti ne bi smjela završiti krvoprolićem.

Inače, Iranci koji slušaju programe Glasa Amerike na perzijskom jeziku šalju brojne informacije o stanju u Iranu – elektronskom poštom, video-porukama te telefonom. Mnoge poruke sadrže snimke s protu-vladinih manifestacija. Tisuće Iranaca koji žive u inozemstvu jučer su demonstrirale protiv navodnih izbornih neregularnosti, među ostalim gradovima u Kuala Lumpuru, Londonu, Dubaiju, New Yorku i Washingtonu.

Od drugih reakcija iz svijeta, spomenimo poziv glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban ki-Moona iranskom političkom vrhu da poštuje volju naroda te da istraži tvrdnje o lažiranju izbora. Ministri vanjskih poslova država Europske unije uputili su Iranu sličan poziv. Također su izrazili zabrinutost zbog policijskog nasilja kojem su podvrgnuti pristaše oporbenih kandidata koji sumnjaju u Ahmedinedžadovu pobjedu. Francuska i njemačka vlada pozvale su iranske diplomate u svojim glavnim gradovima kako bi im prenijele zabrinutost zbog neregularnosti u izbornom procesu kao i zbog policijskog nasilja. Za to vrijeme, iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmedinedžadu čestitala je na pobjedi Sjeverna Koreja.

******

Pristaše iranskog predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavija najavile su da će i danas održati prosvjede protiv predsjedničkih izbora za koje tvrde da su bili puni neregularnosti. Prosvjedi će se održati bez obzira na jučerašnje ubojstvo jednog od protu-vladinih prosvjednika, u Teheranu.

U glavnom gradu Irana jučer se na protu-vladinom skupu okupilo više stotina tisuća građana, koji su došli čuti Mir Hosseina Mousavija, glavnog izbornog protivnika aktualnog predsjednika države Mahmuda Ahmedinedžada.

Svjedoci tvrde da su pripadnici pro-vladine milicije u jednom trenutku otvorili vatru na građane, pri čemu je poginula najmanje jedna osoba, dok ih je više ranjeno. Prosvjednici su nakon toga pokušali zapaliti sjedište pro-vladinih paravojnih odreda koji često maltretiraju oporbu.

Mousavi je u govoru građanima Teherana optužio vladu za izbornu prijevaru, a okupljene je pozvao da brane svoja građanska prava, među ostalim i pravo glasa.

Prema službenim rezultatima izbora, aktualni je predsjednik uvjerljivo porazio svoje protivnike.

XS
SM
MD
LG