Linkovi

U Los Angelesu preminuo pop i jazz pjevač Kenny Rankin


Poznati pop i jazz pjevač Kenny Rankin preminuo je 7. lipnja u Los Angelesu, u Kaliforniji, u 69. godini života. Rankin je bio poznat kao vrstan tenor, ali i tekstopisac.

Kenny Rankin jednom je rekao "Kada pjevam, osjećam, a ne mislim." Tijekom karijere koja je trajala više of 50 godina, njegova povezanost s publikom bila je čisto emocionalna. Kenny je odrastao u multietničkom predgrađu New Yorka. Njegovi rani singlovi za izdavačku kuću Decca Records doveli su do ugovora sa izdavačkom kućom Columbia Records, te je nastupio kao prateći gitarist na prvom albumu Boba Dylana koji se našao među top 10 albuma, Bringing It All Back Home.

Rankin se pokazao kao talentiran pop i jazz skladatelj na svojim vlastitim albumima, no bio je poznat i po improvizacijama radova drugih pjevača. Njegova verzija pjesme Beatlesa Blackbird, bila je jedna od najpopularnijih na koncertima.

Rankinov prepoznatljivi vokalni stil bio je odličan za interpretacije skladbi iz Velike američke pjesmarice. Njegova kompilacija pop hitova iz 1976. pod naslovom The Kenny Rankin Album na kojoj nastupa orkestar od 60 članova, ostaje njegov naprodavaniji uradak.

Kao tekstopisac, Kenny Rankin nije poznavao granice. Često je u svoju glazbu uključivao folk, blues, brazilske, te afro-kubanske utjecaje. Peggy Lee, Mel Torme i Stephen Bishop samo su neki od mnogih umjetnika čije je hitove napisao upravo Rankin.

Njegov posljednji album još je jedna kompilacija hitova pod naslovom A Song For You.

XS
SM
MD
LG