Linkovi

Biden: SAD 'zasad' moraju prihvatiti  službene rezultate iranskih izbora


Američki dopredsjednik Joe Biden izjavio je da se suzdržava od prosudbe iranskih predsjedničkih izbora, dok se nastavljaju prosvjedi u Teheranu glede izbornih rezultata koji pokazuju uvjerljivu pobjedu Mahmuda Ahmedinedžada.

Dopredsjednik Joe Biden je izjavio da Sjedinjene Države imaju pitanja i dvojbi oko toga jesu li iranski predsjednički izbori bili slobodni i pošteni. "Jesu li to precizni rezultati koje imamo? Je l to rezultat volje iranskog naroda? Nadajmo se da su svi glasova Iranaca prebrojani i da su prebrojani pošteno. Međutim,m mi o tome ne znamo dovoljno da bismo mogli prosuditi".

Dopredsjednik Biden je govorio u programu Meet the Press televizijske mreže NBC. rekao je da Sjedinjene Država moraju prihvatiti službeni iranski rezultat "za sada". Međutim, dodao je da je potrebna pažljiva analiza i da psotupci iranske vlade ne daju vjerodostojnost tvrdnjama da su izbori bili slobodni i pošteni. "Čini se da način na koji su sprječavali govor, način na koji su sprječavaliokupljanje masa, način na koji su postupali s ljudima ukazuje da postoje istinske sumnje o preciznosti prebrojanih glasova. Mislim da ne možemo reći u ovom trenutku".

Dopredsjednik Biden je izrazio iznenađenje uvjerljivošću Ahmedinedžadove pobjede – posebice u urbanim sredinama gdje se čini da je oporba najsnažnija. Međutim, ako administracija predsjdnika Obame reagira oprezno i zauzima stav "čekajmo da vidimo", neki republikanski političari ne dijele tu opreznost.

Bivši guverner savezne države Massachusetts i bivši predsjednički kandidat Mitt Romney o iranskim je izborima govori na televizijskoj mreži ABC. "Ovi su izbori prevara. Rezultati su netočni. I vidimo da se nad ljudima provodi brutalna represija".

Mitt Romney je također izjavio da nastojanja predsjednika Baracka Obame da pruži ruku muslimanskom svijetu ne pokazuju nikakav umjereni učinak na američke protivnike kao što je Iran.

Dopredsjednik Biden je odbacio bilo kakvu naznaku da bi sporni iranski izbori mogli komplicirati nastojanja na promicanju dijaloga između Washingtona i Teherana. "Razgovori s Iranom nisu nagrada za dobro ponašanje. Oni su samo posljedica toga što je predsjednik prosudio da je u najboljem interesu Sjedinjenih Država – u interesu naše nacionalne sigurnosti - da vodimo razgovore s iranskim režimom".

Predsjednik Ahmedinedžad kaže da je margina njegove pobjede toliko velika da se ne može dovoditi u pitanje. Službeni rezultati pokazuju da je pobijedio svogsuparnika gotovo u omjeru jedan naprama dva.

XS
SM
MD
LG