Linkovi

Afganistanski civili - središte misije generala McChrystala


Međunarodne vojne snage u Afganistanu danas su dobile novog zapovjednika koji će predvoditi borbu protiv sve nasilnijih talibanskih napada. Američki general Stanley McChrystal službeno je danas preuzeo dužnost zapovjednika američkih i NATO snaga u glavnom gradu Kabulu. Na kratkoj svečanosti, ovaj general s četiri zvjezdice je rekao da su afganistanski civili u središtu njegove misije. Obećao je minimaliziranje civilnih žrtava.

General McChrystal održao je jučer i prvi sastanak s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem. General je većinu svoje vojne karijere proveo u postrojbama za posebne namjene no dužnosnici kažu je postao stručnjak u kompleksnoj borbi protiv pobunjenika.

Administracija predsjednika Obame usmjerila je pozornost na Afganistan i Pakistan gdje je glavni cilj odvratiti, poraziti i uništiti al-Qaidu te s njom povezane grupe uključujući talibane. Kako bi se intenzivirao taj napor američki ministar obrane Robert Gates prošlog je mjeseca objavio smjenu na čelu američkih i NATO napora u Afganistanu.

Gates je rekao da želi “svježe razmišljanje i svjež pogled” na probleme u toj zemlji te da je general Stanley McChrystal pravi čovjek za taj posao. "Izazov novog čelništva je kako postići bolje rezultate. Koje nove ideje može donijeti? Kakvo svježe razmišljanje? Postoje li različiti načini za ostvarenje naših ciljeva? Kako možemo biti uspješniji? To je ono što očekujemo od novog čelništva".

Iskustvo generala McChrystala uglavnom se temelji na tajnovitim i često nasilnim operacijama snaga za posebne namjene koje uključuju traganje i napadanje na ključne neprijateljske mete. Njemu se pripisuje uspješni napor za hvatanje Saddama Hussein te ubojstvo vođe al-Qaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarqawija.

No načelnik američkog Združenog stožera, admiral Mike Mullen, blisko je surađivao s generalom McChrystalom na idejama oko Afganistana i drugih velikih izazova te on tvrdi da je general razvio i druge vještine. "Njegova znanja znatno su dublja i šira. Imao sam privilegiju raditi s njim u većem dijelu prošle godine i vidio sam da njegove sposobnosti idu znatno šire i dublje od vještina postrojbi za posebne namjene".

General McChrystal pokušao je to pokazati tijekom svjedočenja pred senatskim Odborom za oružane snage. "U protupobunjeničkim akcijama način njihove provedbe, eventualne civilne žrtve, kolateralna šteta, kulturna neosjetljivost te složenost razdvajanja pobunjenika od stanovništva često određuju uspjeh ili neuspjeh. Ukoliko poraz nad pobunjeničkom formacijom dovede do srdžbe lokalnog stanovništva pobjeda je prazna i neodrživa".

McChrystal se, također, branio od optužni za zlostavljanje zatvorenika od strane snaga pod njegovom komandom u Iraku 2003. godine kazavši kako je smanjio uporabu oktrutnih, ali legalnih tehnika odmah po preuzimanju zapovjedništva. Novi zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu tvrdi da je potrebno uspostaviti lokalne vlasti koje bi bile povezane s nacionalnom vladom. Ukoliko se u tome ne uspije, smatra McChrystal, Afganistan bi ponovno mogao utonuti u građanski rat. "Ne vjerujem da bi talibani preuzeli Afganistan već bi došlo do situacije kakva je postojala prije 2001. godine, a to je građanski rat između suprotstavljenih frakcija. Vjerujem da bi i al-Qaida dobila mogućnost povratka u Afganistan".

Za generala McChrystala puno je na kocki. Njegov uspjeh ili neuspjeh, zajedno s NATO saveznicima, afganistanskim snagama te civilnim agencijama, uvelike će odrediti budućnost Afganistana te imati snažan utjecaj na buduću stabilnost Pakistana i čitave regije. Ostvareni rezultat imat će i značajan utjecaj na političku budućnost predsjednika Obame koji je izložio novu strategiju za preokret situacije u Afganistanu i izabrao generala McChrystala za taj zadatak.

XS
SM
MD
LG