Linkovi

Američki country klubovi po prvi put u potrazi za članstvom


Jedan od simbola uspjeha i pripadnosti visokoj klasi u Americi je članstvo u privatnom country klubu.

Najekskluzivniji od njih naplaćuju i do 350 tisuća dolara članarine.

Cak i oni koji nisu golferi ponekad plate članarinu, kao i dodatne mjesečne troškove, samo da bi mogli večerati i popiti piće u ekskluzivnom okružju sa drugim, financijski uspješnim članovima. Mnogi se poslovni dogovori utanače uz stisak ruke i piće, golf ili kartašku partiju u ovakvim klubovima.

No mnogi country klubovi ovih su dana sučeljeni s financijskim problemima te su prisiljeni ublažiti kriterije za primanje novih članova. Časopis Golf Digest kaže da neki klubovi očajnički trebaju nove članove, zbog teške ekonomske situacije, a i zbog toga što su ovakvi klubovi postali toliko mnogobrojni, da potencijalni novi članovi sada imaju znatno veći izbor pri odluci kojem će se klubu pridružiti.

Neki country klubovi u kojima je članstvo bilo isključivo po pozivnici, sada oglašavaju svoje usluge u novinama, te drastično smanjuju članarine.

Mnogi od najekskluzivnijih klubova uspjeli su zadržati svoje članove, kao i nevjerojatno visoke članarine, zahvaljujući svom prestižnom statusu.

No, jedno nedavno istraživanja pokazuje da od 4,400 američkih country klubova, koji ukupno imaju oko dva milijuna članova, njih oko 500 se nalazi pred zatvaranjem.

Časopis Golf Digest navodi da u mnogim klubovima postoje dugačke liste čekanja, ali ne za nove članove, već za stare - koji žele izaći iz kluba.

Dnevnik Washington Post izvijestio je nedavno da se u industrijskom gradiću Uniontown, u saveznoj državi Pennsylvania, dogodilo nešto što je do nedavno bilo nezamislivo: lokalni lokalni country klub otvorio je svoj restoran, prvi put u svojoj povijesti, i širokoj javnosti, odnosno ne-članovima kluba. Članstvo je naime sa 450, koliko ih je bilo prije samo par godina, palo na samo 180.XS
SM
MD
LG