Linkovi

Nova video igra u SAD-u izaziva kontroverzu


Nova nasilna video igra koja se priprema u Sjedinjenim Državama izaziva kontroverzu. Opisana kao najbliža borbenom iskustvu u Iraku bez odlaska u rat, igra "Šest dana u Faludži" vodi igrača u središte tog iračkog grada koji je bio poprište američke ofenzive 2004. godine.

U operaciji preuzimanja kontrole nad gradom poginulo je 40 američkih marinaca i više od tisuću pobunjenika. Oživljavanje krvave bitke u video-igru razljutilo je obitelji poginulih marinaca poput Karen Meredith. Ti roditelji vjeruju da će ova igra trivijalizirati žrtvu njihovih najmilijh:

"Već vidim prizor u kojem skupina mladića sjedi i smiju se jer su "ubijeni" i počinju igru ispočetka jer to mogu. Moj sin nije imao takav izbor," kaže Karen Meredith.

Predosjećajući kontroverzu, originalni izdavač video-igre povukao se iz projekta prošlog mjeseca, no tvrtka koja je začetnik ideje ide dalje. Kompanija Atomic Games angažirala je više desetaka marinaca na ovom projektu kako bi video-igra bila što stvarnija. Atomic Games vjeruje da će se igra naći u prodaji slijedeće godine te da će biti među najvjernije dočaranima, ali i najkontroverznijim video igrama ikada napravljenima.

XS
SM
MD
LG