Linkovi

Američke banke otpočele s otplaćivanjem dugova vladi


Deset od najvećih američkih banaka počele su vraćati vladi 68 milijardi dolara koje im je Washington dodijelio iz programa za stabilizaciju financijskog sektora. Američka administracija na ovoj je posudbi čak zaradila dvije milijarde dolara.

Predsjednik Obama pohvalio je vladin program, ali i naglasio da „ovo nije znak da su američki ekonomski problemi okončani“. Povoljno je to što su od začetka vladinog programa mnoge banke povećale izdavanje kredita, nekoliko ih je poslovalo s profitom u najmanje jednom kvartalu, a vrijednost dionica porasla im je prosječno 25 posto.

S druge strane, banke su još uvijek u posjedu brojnih nenaplativih zajmova - prvenstveno stambenih; suočavaju se s gubicima na polju kartičnog poslovanja i financiranja gradnje poslovnih objekata, a još nisu donesena nova pravila za zakonsku regulativu financijskog sektora. Valja naglasiti i da dvije najveće američke banke – CitiBank i Bank of America još nisu u poziciji vratiti više desetaka milijardi dolara koje im je vlada dala za sanaciju.

XS
SM
MD
LG