Linkovi

Koko Taylor, 1929-2009


Legendarna blues pjevačica Koko Taylor preminula je trećeg lipnja u Chicagu u državi Illinois, u osamdesetoj godini života. Kako izvješćuje Doug Levine, Taylor ne samo da je bila sjajna izvođačica već je imala i važan utjecaj na cijelu generaciju blues glazbenica.

Njen promukli glas i srčana izvedba, kao što se može čuti u klasiku Wang Dang Doodle, pribavili su Koko Taylor naslov kraljice bluesa. Pjesma se tijekom šezdesetih prodala u više od milijun primjeraka i godinama je bila jedna od najtraženijih pjesama na njenim koncertima. Koko Taylor se rodila u blizini grada Memphisa u državi Tennessee pod imenom Cory Walton. Nadimak Koko dobila je zahvaljujući svojoj ljubavi za čokoladu. Interes za blues razvila je slušajući na radiju Muddya Watersa, Bessie Smith i Memphis Minnie. Premda je otac usmjeravao da se bavi gospel glazbom, Koko bi se iskradala is kuće da bi u pratnji svoje braće pjevala blues.

Odlučna u želji da napusti pamučna polja Tenneseeja, ona je sa svojim budućim suprugom Robertom Taylorom spakirala kovčege i otišla u Chicago. Svoj prvi veliki uspjeh postigla je 1962. kada je, dok je pjevala u noćnom klubu, uočio slavni blues producent, skladatelj i aranžer Willie Dixon, koji joj je pribavio ugovor s diskografskom kućom Chess Records.

Koko je pod okriljem kuće Chess dosegla međunarodnu slavu, snimivši niz blues hitova poput skladbe I Got What It Takes. Kada je Chess prestao s radom 1975., Koko je prešla u diskografsku kuću Alligator Records za koju je snimila devet albuma, od kojih je osam bilo nominirano za nagradu Grammy. Tijekom svoje, preko 40 godina duge karijere, Koko je dobila čitav niz nagrada i počasti, među kojima su Grammy za najbolji tradicionalni blues album, 29 nagrada za blues glazbu, nagrada Zadužbine za blues za životne zasluge, te nagrada Nacionalne zadužbine za kulturnu ostavštinu.

80-godišnja Koko Taylor imala je svoj posljednji nastup sedmog svibnja na dodjeli blues nagrada u Memphisu.

XS
SM
MD
LG