Linkovi

Potvrđivanje sutkinje Sotomayor za Vrhovni sud počinje 13. srpnja


Proces potvrđivanja u Senatu kandidatkinje Baracka Obame za sutkinju Vrhovnog suda, Sonie Sotomayor, počet će 13. srpnja. Prije nego što će moći zauzeti položaj suca Davida Soutera koji uskoro odlazi u mirovinu, sutkinja Sotomayor mora svjedočiti pred Senatom, koji bi je potom morao jednoglasno potvrditi. Jedan dugogodišnji politički stručnjak iz Washingtona, dobro upućen u ovakav proces, sutkinji Sotomayor ponudio je svoj savjet.

Početak svjedočenja u Senatu sutkinje Sotomayor sredinom srpnja najavio je predsjedatelj Senatskog odbora za pravosuđe, demokrat Patrick Leahy iz savezne države Vermont:

"Sutkinja Sotomayor zaslužuje pravično saslušanje, a ne suđenje napadima na njen karakter. Započnimo s tim pravednim svjedočenjem bez nepotrebnog odlaganja."

Ukoliko je Senat potvrdi, Sonia Sotomayor postat će prva sutkinja hispaničkog podrijetla u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, druga žena-sudac u devetočlanom sastavu ovog suda, te tek treća žena u povijesti koja će služiti u visokom sudu. Republikanci za saslušanje obećavaju temeljito, ali pravedno ispitivanje. Očekuje se da će oni kritički ispitivati sutkinju Sotomayor o njenim pravnim i političkim stajalištima. Senator iz Alabame Jeff Sessions, republikanac iz Senatskog odbora za pravosuđe, nedavno je o tome dao izjavu za televizijsku mrežu NBC:

"Namjera nam je utvrditi da li će se ona u svom poslu držati zakona ili će dozvoliti da njena osobna i politička uvjerenja utječu na njene odluke."

Sonia Sotomayor, usprkos otežanom kretanju zbog nedavno slomljenog članka na njujorškom aerodromu, i dalje se sastaje sa senatorima u Washingtonu. Bivši američki veleposlanik Tom Korologos bio je bliski suradnik nekoliko republikanskih predsjednika i pomagao pri nominacijama sudaca za Vrhovni sud u administracijama Richarda Nixona i Ronalda Reagana. On kaže da su ‘bitke’ za potvrđivanje u Senatu često politički nabijene jer one predstavljaju neke od najvažnijih i najtrajnijih predsjedničkih odluka:

"To je jedino imenovanje tako velikog kalibra koje predsjednik mora donijeti. Njegova odluka mora pobijediti. Ako demokrati ne pobijede, imat će problema. Većina senatora reći će vam da im je to najvažniji glas koji će dati u svojoj karijeri, jer – radi se o glasanju za vrlo utjecajan položaj, koji je i doživotan."

Senator Korologos bio je i američki veleposlanik u Belgiji za administracije bivšeg predsjednika Georgea Busha. On sebe naziva strastvenim republikancem, no s bogatim iskustvom na području senatskih saslušanja. Sutkinji Sotomayor – koja se priprema za svjedočenje u Senatu - ponudio je, kakoa kaže, nepristrani politički savjet:

"Svojim izjavama ona mora odavati nadahnuće i djelovati uzvišeno, a da pritom uopće ništa ne kaže."

Republikanci su obećali tešku i detaljnu, ali pravednu reviziju osobne i poslovne povijesti sutkinje Sotomayor, no Tom Korologos upozorava da republikanski senatori moraju biti oprezni tijekom svjedočenja koje će prenositi televizija. On kaže da moraju paziti da se ne bi dojmili kao anti-hispanici, ili da su protiv žena, te dodaje da o njenoj prošlosti moraju govoriti vrlo oprezno. Predsjednik Obama želi da Senat potvrdi kandidatkinju Sotomayor za sutkinju Vrhovnog suda prije početka sljedećeg zasjedanja, što znači - u listopadu.

XS
SM
MD
LG