Linkovi

Web stranica tjedna: magazin Seed, raskrižje znanosti i umjetnosti


Ovaj tjedan predstavljamo web sajt koji je svojevrsni izvor vijesti o znanosti, komentara i analiza koje pokušavaju zauzeti drugačiji pristup od drugih odličnih web sajtova u kibernetskom prostoru.

"SeedMagazine.com web sajt je koji prati dnevne vijesti o znanosti. Izvješćujemo o svim najnovijim vijestima iz znanosti, međutim, postavljamo to u kontekst i onda dajemo publici nešto što će je uistinu natjerati na razmišljanje i postavljamo to u širu perspektivu onoga što se danas događa u svijetu" - kaže Don Hoyt Gotman urednik web sajta SeedMagazine.com.

Jedna stvar ga bitno razlikuje od drugog online i tiskanog znanstvenog novinarstva – to je posebno usredotočivanje na kulturu i umjetnost. "Vjerujemo da je znanost temeljni pokretački element kulture tako da, naravno, znanost ima utjecaj na umjetnost. Dakle, ono što radimo jest da nadgledamo to raskrižje i izvješćujemo naše korisnike o tome kako znanost pokreće nove načine izražavanja ideja putem umjetnosti" - kaže Don Gorman.

Jedan od primjera za to je link na sajtu na kojem posjetitelj može gledati video u kojem se vode dijalozi između uglednih znanstvenika i mislioca na drugim poljima. "Pozovete nekoga poput aktivista i lingvista Noama Chomskog i biologa Roberta Triversa, posjednete ih i postavite im pitanje o zavaravanju, samozavaravanju – ono što dobijete tijekom jednog sat i pol dugog razgovora u kojem ih intervjuiramo jesu krasni grumeni konverzacije u kojima možete vidjeti da se obojici pale svjećice u glavi. Uzbuđeni su onim o čemu govore i uzajamno se inspiriraju" - objašnjava Gorman.


XS
SM
MD
LG