Linkovi

Potomak Alexandera Grahama Bella špijunirao za Kubu


Dnevnik Washington Times svojim čitateljima nudi nove detalje o špijunskoj aferi koja posljednjih dana ne silazi s naslovnica tiska u glavnom gradu Sjedinjenih Država.

Dugogodišnji analitičar Državnog tajništva Walter Kendall Myers i njegova supruga dostavljali su kubanskoj obavještajnoj službi povjerljive podatke više od trideset godina.

Kendall Myers je stručnjak za europsku politiku, imao je pristup najpovjerljivijim dokumentima, a za Kubu je špijunirao – kako se čini – besplatno, zbog toga što je simpatizirao kubanski komunistički režim i njegova vođu Fidela Castra.

Priča je medijima zanimljiva i zbog toga jer su Myersovi stara washingtonska obitelj – Kendall Myers potomak je Alexandera Grahama Bella, izumitelja telefona.

Dnevnik Washington Times piše da se špijunski bračni par, oboje dobrano u sedamdesetima, ponašao prilično amaterski – prilikom pretresa njihova doma, primjerice, pronađen je dnevnik Kendalla Myersa u kojem on piše o svojoj suradnji s kubanskom obavještajnom službom.

FBI je tri godine sumnjičio ovaj bračni par za špijunažu, a konačne dokaze dobio je kada je FBI-jev agent pristupio Myersovima na ulici, predstavio se kao kubanski agent, te ugovorio sastanak koji je bio sniman.

Walter Kendall Myers je honorarno predavao međunarodne odnose na jednom washingtonskom sveučilištu i bio je poznat kao oštar kritičar američke vanjske politike, pogotovo u posljednjih osam godina – piše Washington Times.

******

Dnevnik New York Times piše o boravku obitelji Obama u Parizu, nakon što su u subotu bile obavljene sve službene dužnosti oko obilježavanja 65. godišnjice iskrcavanja u Normandiji.

Predsjednik i njegova supruga proveli su večernje sate u jednom bistrou blizu Eiffelova tornja, nakon što su odbili poziv francuskog predsjednika da večeraju u Elizejskoj palači.

U jutro, predsjednik, prva dama i njihove dvije kćeri bili su u Centru Pompidou a potom je u jednom restoranu proslavljen rođendan jedne od Obaminih djevojčica.

Newyorški dnevnik piše da Obama nastoji u svakoj zemlji koju posjeti rezervirati sat-dva za razgledanje znamenitosti sam ili u društvu najužih suradnika. Predsjednik je primjerice u Egiptu sam razgledao piramide – naravno okružen osiguranjem i novinarima, na određenoj udaljenosti. Neki od njegovih suradnika jahali su i na devama – predsjednik je to dobio rekavši da je 'oko njega previše kamera i novinara' – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG