Linkovi

65 godina nakon Dana D predsjednik Obama podsjetio na hrabrost veterana


Predsjednik Barack Obama zajedno je s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i drugom svjetskim čelnicima nazočio u Normandiji svečanosti obilježavanja šezdeset pete godišnjice Dana D, savezničke invazije na okupiranu Francusku tijekom Drugog svjetskog rata.Američki je predsjednik rekao kako Dan D predstavlja trenutak kad su se svi ljudi okupili, bez obzira na različita stajališta, kako bi zaustavili "zlo" nacističke ideologije. dodao je kako je njihova pobjeda, iako je izgledala nemoguća, oslobodila Europu i izmijenila smjer dvadesetog stoljeća.

Barack Obama: Dan D...zašto od svih bitaka u svim ratovima tijekom povijesti čovjeka...zašto ovaj dan od svih drugih zauzima tako izuzetno mjesto u našem sjećanju? Što je to u borbi koja se vodila na pijesku samo nekolikokratkih koraka odavde, što nas godinu za godinom uvijek iznova dovodi na to mjesto?

Predsjednik Sarkozy je pozvao europske zemlje i Sjedinjene Države da nastave u tom duhu jedisntva pred novim globalnim prijetnjama. Zatražio je da svijet nikad ne zaboravi bol i patnju rata. premijeri Britanije i Kanade Gordon Brown i Stephen Harper također su sudjelovali u svečanosti na američkom, groblju odmah uz mjesto gdje je došlo do iskrcavanja. Preko 150 tisuća američkih, kanadskih i britanskih vojnika iskrcalo se na obalu normandije 6. lipnja 1944. kako bi pomogli oslobađanju Europe od nacista.

XS
SM
MD
LG