Linkovi

Boston Globe: Prošli tjedan - Broadway, ovaj tjedan - Pariz. Tko će to sve platiti?


Komentator dnevnika Boston Globe Joseph Williams ukazuje na – kako tvrdi – sve veću rastrošnost obitelji Obama. Prošlu subotnju večer Barack i Michelle Obama proveli su na Manhattanu – bili su na kazališnoj predstavi na Broadwayu a potom su otišli na večeru. Cijena njihova izlaska – oko 30 tisuća dolara, najviše zbog korištenja službenih zrakoplova i helikoptera.

Ovaj vikend, obitelj Obama provodi u Parizu – uz prvu damu Michelle Obama, u Francusku dolaze i dvije predsjednikove kćeri te njegova punica. Predsjednik se vraća u nedjelju u Washington, no ostatak obitelji ostaje još par dana u glavnog gradu Francuske – piše Boston Globe.

Usred ekonomske krize, je li ovakvo trošenje novca - dobrim dijelom novca poreznih obveznika - pametno?

Leslie Page iz organizacije koja se zove Građani protiv državne rastrošnosti kaže da predsjedniku nitko ne zamjera neke od privilegija koje prate njegov naporni posao, no javnost ipak želi da troškovi budu transparentni.

Sumnjam da će troškovi puta u Pariz ikad biti objavljeni – kaže Leslie Page.

Bijela kuća je priopćila da će prva dama pratiti predsjednika na proslavi 65. godišnjice iskrcavanja u Normandiju, u subotu, ali da je ostatak boravka u Parizu privatne naravi. Predsjednik iz svog džepa nadoknađuje sve svoje troškove i troškove svoje obitelji koji nisu dio službenog boravka u Francuskoj – objavila je Bijela kuća.

Međutim, nije praksa da se objavljuje popis privatnih troškova predsjednika i njegove obitelji, tako da vjerojatno nikad nećemo znati koliko je točno koštao izlet u Pariz i tko je što platio – piše komentator Boston Globea.

******

Po povratku u Ameriku, predsjednika čekaju loše ekonomske vijesti. U svibnju je bez posla ostalo dodatnih nekoliko stotina tisuća Amerikanaca. Stopa neuposlenosti je devet posto, a u drugom dijelu godine popet će se i na 10 – piše u Wall Street Journalu Karl Rove, bivši savjetnik predsjednika Georgea Busha.

Karl Rove kritizira predsjednika Baracka Obamu jer je nedavno izjavio da su njegova vlada 'sačuvala odnosno stvorila oko 150 tisuća radnih mjesta'.

'Početkom siječnja zaposleno je bilo nešto više od 134 milijuna Amerikanaca. Danas posao ima nešto više od 132 milijuna Amerikanaca. To je gubitak od skoro dva milijuna radnih mjesta – gdje tu predsjednik pronalazi tih 150 tisuća novih radnih mjesta? - pita se Karl Rove.

On posebno kritizira ogromnu državnu potrošnju, kojom vlada nastoji pokrenuti još uvijek prilično anemičnu ekonomiju. "Na žalost, vladina politika rezultirat će visokom inflacijom, visokim kamatnim stopama, rastom poreza, sporim rastom i visokom stopom nezaposlenosti" – piše u Wall Street Journalu ovaj bivši visoki dužnosnik Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG