Linkovi

Demokrati hvale Obamin govor u Kairu, republikanci kritiziraju 'izjednačavanje Izraela i Hamasa'


Članovi američkog Kongresa, općenito gledano, su vrlo pozitivno reagirali na inicijativu predsjednika Baracka Obame da stupi u dijalog s islamskim zemljama. No, kako se čini Obamini demokrati – koji su u Kongresu u većini – zadovoljniji su takvom politikom su od republikanaca.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da se Amerikanci trebaju ponositi svojim predsjednikom, koji je u svom govoru u Kairu, islamskim zemljama uputio poruku pozitivna sadržaja. Pozvao ih je, među ostalim, da prekinu s nasiljem i da poštuju ljudska prava – rekla je na svojoj tjednoj konferenciji za tisak Nancy Pelosi.

'Mislim da je predsjednikov govor bio potpuni uspjeh. Predsjednik je cijelu Ameriku učinio vrlo ponosnom – govorio je o novom početku u odnosima s islamskim svijetom, o važnosti suradnje i zajedničke borbe protiv nasilja. Posebno mi je drago što je predsjednik govorio o poštivanju ljudskih prava, uključujući i prava žena – rekla je Nancy Pelosi, kongresnica iz San Francisca.

Čelnik Republikanske stranke u Zastupničkom domu John Boehner rekao je za predsjednikov jučerašnji govor na Kairskom sveučilištu da je bio 'promišljen i optimističan'. Međutim, John Boehner je bio kritičan prema dijelu predsjednikova govora koji se ticao izraelsko-palestinskog sukoba. Ovaj republikanac smatra da predsjednik Obama nije trebao za nasilje na Srednjem istoku jednakomjerno optužiti i Izrael i Palestince.

'Izrael ima pravo na obranu. Nije mi jasno kako je predsjednik mogao u isti koš staviti i one koji napadaju i one koji se brane. To me brine. Jer činjenica je da je Hamas teroristička organizacija, financirana od Sirije i Irana. Izrael ne zaslužuje da ga se izjednačuje s Hamasom' – rekao je John Boehner, republikanski član Zastupničkom doma iz savezne države Ohio.

Eric Cantor, također jedan od čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, zamjerio je predsjedniku što nije teži naglasak stavio na glavni uzrok nasilja na Srednjem istoku – a to je, prema Cantoru, iransko pokroviteljstvo nad terorističkim organizacijama poput Hamasa i Hezbolle.

Čelna republikanka u Odboru Zastupničkog doma za međunarodne odnose Ileana Ros-Lehtinen nije izravno komentirala govor predsjednika Obame u Kairu, ali je rekla da 'mirovni proces između Izraela i Palestinaca ugrožava bilo kakvo prihvaćanje ili legitimiziranje islamističkih ekstremnih organizacija i njihovih sponzora.' U vezi iranskog nuklearnog programa, za kojeg se na Zapadu vjeruje da mu je cilj proizvodnja atomskog naoružanja, Ileana Ros-Lehtinen je rekla da 'sat otkucava te da su šanse da se Iran spriječi u pribavljanju nuklearnog oružja svakim danom sve manje.'

XS
SM
MD
LG